Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τέσσερα ανοικτά μετεκλογικά μέτωπα στην αγορά εργασίας και στα Ταμεία

Τέσσερα ανοικτά μετεκλογικά μέτωπα στην αγορά εργασίας και στα Ταμεία

Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας από τον Ιούνιο έως το τέλος του χρόνου

Τα «μέτωπα» στα οποία θα πρέπει να συνεχιστεί η «μάχη» -«χωρίς να χαθεί ούτε μια ημέρα για να μην υπάρξουν απρόοπτα», όπως «ανοικτά» παραδέχθηκε παραμονές των εκλογών ο Γ. Κουτρουμάνης- προβλέπονται στο Μνημόνιο που αποτελεί νόμο του κράτους και η εφαρμογή του, ανεξάρτητα από τις όποιες «διορθώσεις» επιδιωχθεί να γίνουν, αποτελεί τον «οδηγό» για όσα θα πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες, από τον Ιούνιο έως και το τέλος του 2012.

Το χρονοδιάγραμμα

Με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, ως «αντάλλαγμα» για την ομαλή ροή της δανειοδότησης, η οποία «καλύπτει» το 45% της δαπάνης των Ταμείων (δηλ. το μερίδιο της κρατικής συμμετοχής για την κανονική καταβολή συντάξεων και επιδομάτων):

Εως το τέλος Ιουνίου πρέπει να «εξαφανιστούν» τα ελλείμματα στα Ταμεία Πρόνοιας που χορηγούν τα εφάπαξ (το 60% των Ταμείων χορηγεί υψηλότερα κατά 2% – 83% ποσά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλουν οι παλαιοί, μέχρι 31/12/92, ασφαλισμένοι) και να συμφωνηθεί το νέο καθεστώς για την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων με δεδομένο τον περιορισμό της δαπάνης κατά 2 δισ. ευρώ έως το 2015. Το βάρος της αναμόρφωσης του πλαισίου κοινωνικής προστασίας με βάση εισοδηματικά κριτήρια καθώς και του ελέγχου των δικαιούχων περνά από την 1η Ιουνίου αποκλειστικά στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα κληθεί να διαπραγματευτεί βελτιώσεις στα ποσά των επιδομάτων ανεργίας αλλά και τη συνέχιση, υπό όρους, κάποιων προγραμμάτων για την κατοικία και τον κοινωνικό τουρισμό.

Την 1η Ιουλίου πρέπει να λειτουργήσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (στο οποίο συγχωνεύονται το ΕΤΕΑΜ, το ΤΑΕΔΥ, το ΤΕΑΙΤ, το ΤΕΑΠΟΚΑ και το ΕΤΑΤ). Τα οικονομικά δεδομένα θα παρακολουθούνται ανά τρίμηνο και αν προκύπτουν ελλείμματα θα γίνονται αυτόματες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Εως το τέλος Ιουλίου πρέπει να έχει καθοριστεί ένα καθαρό χρονοδιάγραμμα για τον προσδιορισμό (διά νόμου) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ σε επίπεδα αντίστοιχα με τις ανταγωνίστριες χώρες (σύγκριση γίνεται στο Μνημόνιο με την Πορτογαλία και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης). Τότε θα κριθεί αν έχουν «αποδώσει» οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη για τους μισθούς με βάση το νέο νόμο για τις συμβάσεις (διευκόλυνση ατομικών συμβάσεων – περιορισμός επιδομάτων – ενίσχυση ευελιξίας – κατάργηση υποκρυπτόμενης μονιμότητας κ.ά.) και μετά τις οριζόντιες μειώσεις στα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ (κατά 22% έως 32% για τους νέους) που ήταν το πρώτο βήμα (προαπαιτούμενο). Στόχος των αλλαγών είναι η μείωση κατά 15% του κόστους ανά μονάδα εργασίας έως το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που αν δεν επιτευχθεί θα οδηγήσει σε νέα μέτρα.

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις υψηλές συντάξεις και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ έχοντας, έως τότε, βρει τα «αντίβαρα» ώστε να μη χαθούν έσοδα. Σε αυτό το πλαίσιο τίθενται οι στόχοι του περιορισμού της ανασφάλιστης εργασίας (χάνονται έως 10 δισ. ευρώ το χρόνο), της άμεσης είσπραξης των εισφορών και των οφειλών (11 δισ. ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν τα 7 δισ. ευρώ). Αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και για τα προγράμματα του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας που καταργήθηκαν ως Οργανισμοί όχι όμως και οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.

Τον Οκτώβριο θα επαναξιολογηθεί το καθεστώς της προσφυγής στη Διαιτησία για την επίλυση των εργατικών διαφορών που, με βάση το νέο νόμο, έχει περιοριστεί μόνο στον κατώτατο μισθό και εφόσον ζητούν από κοινού τη συνδρομή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Τα ταμεία

Τα Ταμεία χρειάζονται κάθε μήνα δανειακά 1,5 δισ. ευρώ για να καταβάλλονται ολόκληρες (και όχι στο… 55%) οι συντάξεις και τα επιδόματα.
Ενάμισι δισ. ευρώ είναι οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν προς τρίτους – παρόχους υγείας μέσα στο Μάιο.
Εξι δισ. ευρώ έχουν χαθεί εξαιτίας της ύφεσης και των συνεπειών της (αύξηση ανεργίας, μείωση μισθών και ημερών ασφάλισης).
Για να μην υπάρξουν πρόσθετα ταμειακά προβλήματα τα Ταμεία θα πρέπει να εξοικονομήσουν έως το τέλος του 2012 επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ (οι αλλαγές που έχουν γίνει στο Ασφαλιστικό και το χτύπημα της απάτης έχουν οδηγήσει στην εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ έως σήμερα και ο στόχος είναι για 4,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012).

Οι μισθοί

Στο 59% – 60% της αγοράς εργασίας έχουν λήξει ή καταγγελθεί οι κλαδικές συμβάσεις και σταδιακά οι όροι καθορίζονται με ατομικές συμβάσεις. Οι μειώσεις των μισθών κατά μέσο όρο είναι της τάξης του 22%.
Ενισχύονται οι ευέλικτες (και φθηνότερες για τις επιχειρήσεις) συμβάσεις εργασίας με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης όπου οι μειώσεις των αποδοχών φθάνουν το 50%.

Η ανεργία

Οι άνεργοι με βάση την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έχουν φτάσει σε 1.084.668 άτομα, στο 21,8% του εργατικού δυναμικού από 10,8% που ήταν το 2010 (στοιχεία Ιανουαρίου ’12) χωρίς τα μέτρα (επιδοτήσεις ΟΑΕΔ κ.ά.) θα άγγιζε το 27%.

Στη διετία έχουν χαθεί 584.115 θέσεις εργασίας ( 3.880.120 απασχολούμενοι έναντι 4.464.235 που ήταν τον Ιανουάριο του 2010).

Το μνημόνιο έφερε μισθούς πείνας και ανασφάλιστη εργασία

Η μάχη της … 7ης Μαΐου – Οι συσχετισμοί που θα κρίνουν συνεργασίες και κυβέρνηση

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε