weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Τέσσερα κολασμένα 24ωρα που κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

Τέσσερα κολασμένα 24ωρα που κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

H επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μαζί με τη μόχλευση του EFSF και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στις διαβουλεύσεις, υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φτάνει τα 100 δισ ευρώ. To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press.

Διαβάστε τη είδηση για την κατ΄αρχήν συμφωνία σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Όπως δήλωσε πάντως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, η γαλλική πρόταση για μετατροπή του Ταμείου Σταθερότητας σε τράπεζα, που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Η γαλλική πρόταση είναι νεκρή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιαν Κις Ντε Γιέγκερ.

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία τους για εξέυρεση λύσης μέχρι την Τετάρτη εξέφρασαν Μέρκελ και Σαρκοζί. Πρόοδο στις ευρωπαϊκές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης διαπιστώνει η Γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την εκτίμησή της πως η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο απότελεσμα». Με τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται, η καγκελάριος αναγνώρισε μεν πως οι συζητήσεις είναι δύσκολες, αλλά υπογράμμισε πως Γερμανία και Γαλλία «έχουν κεντρικό ρόλο» σε αυτές.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Νικολά Σαρκοζί λέγοντας πως «εχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης»

«Πρόκειται για απολύτως ζωτικής σημασίας συναντήσεις, πρέπει να βρεθούν λύσεις, η χρηματοπιστωτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να λύθει» είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε «σημειώνουμε πρόοδο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να βρεθεί λύση, μία δομική λύση, μία φιλόδοξη λύση, μία οριστική λύση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή»

Διαβάστε την είδηση

Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο φέρεται να διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτείνοντας «κούρεμα» ενδεχομένως και κατά 60%, σε έγγραφό του το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, τονίζει κατηγορηματικά ότι ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται, «σε καμία περίπτωση, κοντά σε συμφωνία», για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές.
Με τα σχέδια για μείωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα «θα παρέμενε υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία για χρόνια» υποστηρίζει ο Νταλάρα.

Διαβάστε την είδηση για το απόρρητο μνημόνιο του ΔΝΤ που κάνει λόγο για τουλάχιστον 60% κούρεμα

Την ίδια ώρα, «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση που δημοσιεύουν οι Financial Times αναφέρει οτι η κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί τόσο δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες που οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να βρουν 252 δισ. ευρώ για να την δανείσουν εντός της δεκαετίας. Για να μην συμβεί αυτό σύμφωνα με τους FT, θα πρέπει οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που συμμετέχουν στο δεύτερο δάνειο, να υποστούν “βαριες απώλειες”, καθώς οι όροι του δανείου των 109 δισ. που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο με “κούρεμα” 21% δεν επαρκούν.

Διαβάστε την είδηση για την απόρρητη έκθεση – σοκ για το ελληνικό χρέος

Το βράδυ του Σαββάτου ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και ότι τώρα πλέον είναι η ώρα της Ευρώπης. Απέφυγε όμως να αποκαλύψει τη λύση που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση

Διαβάστε την είδηση για τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαρόζο

O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εισερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συνεδρίασε το Eco/Fin, εξέφρασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή μιας βελτιωμένης εκδοχής των αποφάσεων που έλαβε η ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

Αυτή η τελευταία φράση του κ. Βενιζέλου για βελτιωμένη εκδοχή είναι και αυτή που επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις για ένα μεγαλύτερο κούρεμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Διαβάστε την είδηση

Διαβάστε επίσης

«Συμφωνία για κούρεμα κατά 50% αλλιώς χρεοκοπία» – Βενιζέλος: Πάμε για την 21η Ιουλίου plus

Αισιόδοξοι Μέρκελ – Σαρκοζί για εξεύρεση λύσης

Ενστάσεις της τρόικας για τη φοροεπιδρομή

Απόρρητο μνημόνιο του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος – Σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα

Κλειστά χαρτιά κρατά ο Παπανδρέoυ ενόψει των αποφάσεων που θα λάβουν οι Σύνοδοι Κορυφής

Συμφώνησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψoυς 100 δισ. ευρώ – Και τώρα έρχεται το «κούρεμα»

Σαμαράς: Μεγάλοι οι κίνδυνοι από αναθεώρηση της 21ης Ιουλίου

Κατά της εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ η υπ. οικονομικών της Αυστρίας

FT: Απόρητη – έκθεση σοκ για το ελληνικό χρέος

Ενότητες
#TAGS MM