Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Θα επιβιώσει το ευρώ;

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ένας νομπελίστας οικονομολόγος μιλά για επιβίωση του ευρώ και ένας κορυφαίος αναλυτής το στέλνει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Είστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι; 
Διαλέξτε και… πάρτε άποψη.

Ο John Taylor, κορυφαίος αναλυτή της αγοράς νομισμάτων της F/X Concepts, του μεγαλύτερου hedge fund της αγοράς ξένου συναλλάγματος στον κόσμο λέει ότι το ευρώ αυτή τη στιγμή είναι σαν το σφαγμένο κοτόπουλο που αν και ακέφαλο τρέχει γύρω,γύρω … στο τέλος όμως πεθαίνει!
Το ευρώ είναι σε αυτό το στάδιο, λέει ο αναλυτής. Η ζωή του έχει τελειώσει, αλλά θα πάρει ένα κάποιο διάστημα, πριν αυτό καταστεί αντικείμενο ιστορικής ανάλυσης.
 
Εκ διαμέτρου αντίθετη (και λιγότερο… γλαφυρή) είναι η ανάλυση του νομπελίστα οικονομολόγου Έντμουντ Φελπς που χαρακτηρίζει την κατάσταση “αρνητική για την ευρωπαϊκή οικονομία” αλλά “όχι καταστροφική” λέγοντας ότι το ευρώ θα επιβιώσει ακόμη και αν επικρατήσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα:
“Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η νομισματική ένωση μπορεί να συνεχίσει χωρίς την Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι το πιο ακραίο σενάριο”.
 
Αντιθέτως ο Taylor θεωρεί πως η Ευρώπη είναι νεκρή, ενώ και η προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας ήδη τελειωμένη υπόθεση:
Η Ελληνική διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ θυμίζει τη διάσωση της Ρωσίας από τον Bob Rubin τον Ιούλιο του 1998, η οποία διήρκεσε περίπου ένα μήνα, πριν τα πάντα καταρρεύσουν. Γνωρίζαμε πως αυτή δεν θα λειτουργούσε, και ούτε και αυτή της Ελλάδας θα λειτουργήσει. Μπορεί να πάρει πάνω από έναν μήνα, αλλά το ευρώ θα τελειώσει.
 
Ο Έντμουντ Φελπς αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη “ζει σήμερα δύσκολες στιγμές” και ότι ‘η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Οχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για την υπόλοιπη Ευρώπη”
παραδέχεται αλλά … “δεν προβλέπω σε κάθε περίπτωση κατάρρευση, ούτε της Ελλάδας, ούτε της ζώνης του ευρώ” λέει.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε