Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Θα πάρετε τη δόση, λένε Κομισιόν, Γαλλία και Γερμανία

Θα πάρετε τη δόση, λένε Κομισιόν, Γαλλία και Γερμανία

Η απόφαση για την εκταμίευση του πρώτου μέρους από τη δόση μαμούθ που περιμένει η Ελλάδα, θα ληφθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πως θα καλύφθεί η τρύπα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

1,29 δισ. ευρώ λείπουν από την Αθήνα και κυρίως να βρεθεί ποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα για να συγκεντρωθεί το ποσό για την επαναγορά ομολόγων ώστε να ανάψει το πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση των 34 δισ. ευρώ της περιβόητης δόσης.

Το Euro Working Group συνεδριάζει σήμερα για να εισηγηθεί τις εναλλακτικές λύσεις. Αλλά Κομισιόν, Γερμανία και Γαλλία δείχνουν αισιόδοξες ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης θα δώσουν το ΟΚ για να μπει ζεστό χρήμα τα ταμεία του ελληνικού κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο αυριανό Eurogroup, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, όμως, ο οποίος αρνήθηκε, να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του αποτελέσματος του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων, οι οποίες εξετάστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ευρωζώνης και θα συζητηθούν, επίσης, στο Eurogroup.

Η επιχείρηση εξαγοράς από την Ελλάδα του χρέους της υπήρξε “ικανοποιητική” και θα πρέπει να επιτρέψει στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Αθήνα, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

“Βρισκόμαστε πάνω στις ράγες και μέσα στο πλαίσιο αυτού που είχαμε προβλέψει”, είπε και πρόσθεσε ότι “έχω καλές ελπίδες ότι η αυριανή συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, το Eurogroup είχε ήδη το βράδυ της Τρίτης μια “θετική” τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα αυτό.

«Πολύ καλά» πήγε το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των μελών του Eurogroup, υποστήριξε νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, δήλωσε ότι δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης «μια προκαταρκτική εκτίμηση, η οποία σημειώνει ότι το πρόγραμμα πήγε καλά» και προσέθεσε ότι «η τρόικα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη λεπτομερούς αξιολόγησης, επί της οποίας το Eurogroup θα αποφασίσει για την καταβολή των επόμενων δόσεων» της δανειακής βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσημη ανακοίνωση για την επαναγορά του χρέους

Πως θα πληρώσουμε παραπάνω 1,1 δις ευρώ

”Η οικονομία μπορεί να ανακάμψει συντομότερα από ότι προβλέπεται”

Να γιατί οι Γερμανοί ”καίγονται” να σώσουν το ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε