Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Θέλετε την επόμενη δόση των 4 δις; Πρώτα λογικευθείτε! – Απειλές και παραινέσεις από Σόϊμπλε και Ρομπάι

Θέλετε την επόμενη δόση των 4 δις; Πρώτα λογικευθείτε! – Απειλές και παραινέσεις από Σόϊμπλε και Ρομπάι

– Το μήνυμα του Ρομπάι προς τους έλληνες στο twitter
– Προκλητικός ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε – Φαίνεται να ξέρει πολύ καλά τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μας
– Είπε: “Δεν πειράζει να καθυστερήσει η επόμενη δόση στην Ελλάδα”
– Agence Europe: Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ τον Ιούλιο αλλά όχι και από την ΕΕ
– “Ξαναχτύπησε” ο Επίτροπος που είπε ότι υπάρχει σχέδιο στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ για να βγούμε από το ευρώ

Φαίνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζει καλύτερα από το ελληνικό τις ανάγκες χρηματδότησης της Ελλάδας. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κ.Σόιμπλε!

“Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την περίοδο ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, έτσι δεν θα είναι πρόβλημα αν η επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, σύμφωνα με το Reuters.

«Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο Μάρτιν Κότχαους στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Όπως σημείωσε, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της δόσης «δεν θα προκαλέσει προβλήματα».

Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν στα τέλη Ιουνίου τη δεύτερη δόση της βοήθειας, ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου.

Ρομπάι: Ελληνες λογικευτείτε

Έκκληση στους Ελληνες, ενόψει των εκλογών, να επικρατήσει η λογική κια να σκεφτούν το συμφέρον της χώρας, έκανε εκ νέου ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μέσω μηνύματος που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter.



Μέσα στην ΕΕ, έξω από το ευρώ

Την ίδια ώρα, ένα δημοσίευμα μας θέλει να βγαίνουμε από το ευρώ γύρω στον Ιούλιο. Το «Αζανς Ερόπ» αναφέρει ότι τα όσα έγιναν στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών των «27», δεν διαφοροποιούν την άποψη ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη τον ερχόμενο Ιούλιο, παραμένοντας, όμως, μέλος της ΕΕ.

Αυτή η έξοδος, σχολιάζει η «Αζανς Ερόπ», θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές δυσκολίες και κινδύνους, αλλά «η ελληνική συμπεριφορά την έχει καταστήσει αναπόφευκτη».

Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι «δεν είναι δυνατόν ένα μικρό κράτος με την άρνησή του να αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού, να θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Εξ΄ άλλου, η Ένωση έχει επιδείξει τεράστια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα: 12 Σύνοδοι κορυφής ασχολήθηκαν με την ελληνική κρίση, δύο μεγάλα πακέτα διάσωσης δόθηκαν στη χώρα, παράλληλα με άλλα εργαλεία βοήθειας, ενώ ένα τμήμα του χρέους απομειώθηκε.

Συνολικά, κάθε Έλληνας (από τα 11 εκατομμύρια) είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε εφοπλιστής, υπολογίζεται ότι έλαβε από τον Ιανουάριο του 2010 το ισότιμο των 31.000 ευρώ, ποσό που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο προέρχεται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Η έξοδος από το ευρώ αποτελεί μία απειλή γενικότερης αποσύνθεσης για όλη την ευρωζώνη και θα έχει σίγουρα καταστροφικά αποτελέσματα, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους Έλληνες. Όμως, εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν: Εάν θέλουν να συνεχίσουν να αποτελούν μέλος ενός συλλόγου, τότε πρέπει να αποδεχθούν τους εσωτερικούς κανονισμούς και να τους εφαρμόσουν».

Στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι τα κύρια θύματα της ελληνικής συμπεριφοράς είναι οι λαοί της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και άλλοι, ενώ εκείνοι που κυρίως επωφελούνται είναι οι κερδοσκόποι ανά τον κόσμο.

Ακόμη υποστηρίζει ότι ενδεχομένως, η αυστηρότητα που επιδεικνύεται την τελευταία περίοδο απέναντι στην Ελλάδα έχει ως στόχο να πείσει τους Έλληνες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και να τους φοβίσει ως προς τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν εάν δεν αλλάξουν συμπεριφορά.

Η «Αζανς Ερόπ» σχολιάζει, όμως, ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τη δημοσιονομική εξυγίανση, που απαιτείται σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωζώνης. Επομένως, η σωστή λειτουργία της ευρωζώνης θα παρέμενε αδύνατη, με καταστροφικές συνέπειες για τα άλλα κράτη- μέλη και τους λαούς τους, αλλά και για το μέλλον ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

O Χούχτ ξαναχτυπά

O επίτροπος Κάρελ Ντε Χουχτ, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, επανέλαβε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες ότι ο βασικός στόχος της ΕΕ είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ντε Χουχτ είπε ότι παρερμηνεύτηκαν και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόλυτη προτεραιότητα.

Ωστόσο, συνέχισε, θα ήταν ανεύθυνο το να μην είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για δραματικές εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Γερμανοί δε θέλουν ούτε ευρωομόλογα ούτε την Ελλάδα στην…

 Spiegel: Οι Γερμανοί είναι ανικανοποίητοι και ζηλεύουν τους Έλληνες – Για πρώτη φορά σοβαρή αυτοκριτική!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε