Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Θετικά αντέδρασε το ευρώ από τις αποφάσεις της Συνόδου

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3384 δολάρια.

 Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3373 δολ. από το επίπεδο των 1,3333 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Θετικά επηρέασε το ευρώ η συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για την υιοθέτηση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων στην νέα Συνθήκη. Οι κανόνες αυτές εκτιμάται ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για την επίτευξη μίας δημοσιονομικής ολοκλήρωσης. Επιπροσθέτως η απόφαση τους να ενισχύσουν τους μηχανισμούς που λειτουργούν στην Ε.Ε για την αντιμετώπιση της κρίσης με πρόσθετα 200 δις. ευρώ επηρέασε θετικά την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά το ευρώ ευνοήθηκε σήμερα από τις πιέσεις που παρουσιάστηκαν στο δολάριο εξαιτίας της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 17,82% από 17% χθες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περαιτέρω στο 29,95% από 29,70% χθες έναντι 2,13% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν υποχώρηση μετά την χθεσινή μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,01% από 2,03%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,84 από 1,87%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,67% από 1,70%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,43% από 1,47%, ενώ ο μήνας υποχώρησε στο 1,16% από 1,20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τον Μάρτιο το ευρωομόλογο – Στα δυο η ευρωζώνη – Όχι σε όλα από την Βρετανία – Τι προβλέπει το νεο σύμφωνο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε