Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Tι άλλο θα σκαρφιστούν; Περαίωση και για τα αυθαίρετα προανήγειλε ο υπ.Οικονομικών!

– Συνέντευξη εφ’ολης της υλης με νέες εκπλήξεις
– Χαρακτήρισε “βιώσιμο” το χρέος
– Μετά το Πάσχα το νεο μισθολόγιο

Ανοίγει η συζήτηση για θέματα όπως μερική απασχόληση στο δημόσιο, άδεια υπαλλήλων, για το νέο πλαίσιο λειτουργίας στα νοσοκομεία και για την κατάργηση πολεοδομιών και αντικατάσταση με μηχανικούς, όπως και για μια νέα ρύθμιση στα αυθαίρετα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως επισήμανε μάλιστα, μετά το Πάσχα, ανοίγει και η κουβέντα για το νέο μισθολόγιο το οποίο “δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του μισθολογικού κόστους”, συζήτηση που θα γίνει με την ΑΔΕΔΥ.

Ο κ. Παπακωνστατντίνου επεσήμανε πως προωθείται μια νέα “περαίωση” για την είσπραξη προστίμων αυθαιρέτων σε ένα πλαίσιο πιο βατό. Τόνισε πάντως ότι το σύνταγμα δεν προβλέπει νομιμοποίηση.

Όπως είπε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο, συζητήθηκε το βασικό πλαίσιο μεσοπρόθεσμο και αποκρατικοποιήσεις. “Παρουσιάσαμε την κορυφή του παγόβουνου το γενικό πλαίσιο των 26 δις. Υπάρχει πάρα πολύ δουλειά”, είπε.

Λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 15 Μαίου.

Για τις αποκρατικοποιήσεις υπογράμμισε ότι έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο συμβούλων. “ΔΕΠΑ και αεροδρόμιο οι σύμβουλοι δουλεύουν και μπορούμε να εισπράξουμε 15 δις στην τριετία”.

Για τα εάν τα 3 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων που πρόκειται να ληφθούν αρκετά, τόνισε ότι θα “κλείσουν” τους κινδύνους του 2011.

Τόνισε, ακόμη πως “δεν πρέπει να κάνουμε προβολές με την υστέρηση των εσόδων στο α’ τρίμηνο. Η υστέρηση των έσοδα οφείλεται στην οικονομική δραστηριότητα δ’ τριμήνου 2010 που είχαμε μεγαλύτερη ύφεση -6,6% μεγάλη εισφοροδιαφυγή, και άλλα”.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αλλαγές στο φορολογικό, τεκμήρια που θα αποδώσουν”.

Για τα σενάρια αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης τόνισε ότι είναι μια “εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μπει γενικώς. Δεν είμαστε σχολιαστές. Η θέση μας είναι η αναδιάρθρωση ενέχει τεράστιους κινδύνους για τράπεζες για επιχειρήσεις για νοικοκυριά. Επιμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματος και τις προσαρμογές”

Η βιωσιμότητα του χρέους -όπως είπε- θα εξαρτηθεί από:

Ικανά πρωτογενή πλεονάσματα… πάμε ήδη προ τα εκεί
Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης από το 2012 θετικά σημάδια από τέλος 2011
Βιώσιμο κόστος δανεισμού που ήδη έχει από την τρόικα

Όσον αφορά στην μελέτη βιωσιμότητας του χρέους υπογράμμισε ότι είναι “απαραίτητη προϋπόθεση για να δανειζόμαστε δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση. Το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο αλλά οι αγορές κοιτούν και πως πάμε στο πρόγραμμα του μνημονίου. Περιμένουν να δουν αποκρατικοποιήσεις και άλλες αλλαγές”.

Όσον αφορά τα περί δανεισμού είπε πως “μπορούμε να βγούμε το αργότερο στια αρχές του 2012 εάν έχει βελτιωθεί η εικόνα στις αγορές”..

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε