Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τι μας περιμένει μετά το κούρεμα

Τι μας περιμένει μετά το κούρεμα

Φυλάξτε σε ένα αρχείο, ή σε ένα κομμάτι χαρτί το ύψος του σημερινού σας μισθού, της σύνταξης σας αλλά και των φόρων που πληρώνετε για να δείτε πόσο όλα αυτά τα ποσά θα αλλάξουν μετά το κούρεμα.

Η αναγκαστικά μοναδική πια λύση της μείωσης του χρέους μας θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, θα κουρέψει δηλαδή το βιοτικό μας επίπεδο.Γιατί είναι αφελείς ή ύποπτοι όσοι υποστηρίζουν πως οι επιπτώσεις του κουρέματος θα περιοριστούν στους τέσσερις τοίχους των τραπεζών και των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Κρατάμε ως υπόθεση εργασίας το πλέον βάσιμο σενάριο που διαρρέεται από τις Βρυξέλλες, πως δηλαδή θα γίνει haircut ύψους 50% εως 60%.

Το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο του κουρέματος τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα πρέπει να διαγράψουν με μιας από την περιουσία τους το λιγότερο 15 δισεκατομμύρια ευρώ, από ομόλογα που έχουν στα ταμεία τους.Κατά τον υπουργό Οικονομικών υπάρχει σχέδιο στήριξης για να μην επέλθει κατάρρευση των ταμείων, όμως δεν υπάρχει οικονομολόγος που να μην προεξοφλεί νέο κούρεμα στις συντάξεις και στις παροχές.

Άμεσες θα είναι και στους πολίτες οι συνέπειες από τις ζημιές που θα υποστούν και οι ελληνικές τράπεζες από το κούρεμα, που θα τις αναγκάσει να ψάξουν να βρουν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια οι τράπεζες μας θα καταφύγουν πρώτα στους μετόχους τους για να καλύψουν αυτό το ποσό και μετά στην ”αγκαλιά” του Δημοσίου ή του Ευρωπαικού Ταμείου Διάσωσης.

Τι θα σημάνουν αυτά για τους πολίτες, αφού επαναλάβουμε πως είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις τράπεζες;
Πρώτη και άμεση συνέπεια θεωρείται πως θα είναι η ελαχιστοποίηση των δανείων στις επιχειρήσεις, πολύ περισσότερο από ότι τώρα που δίνονται με το σταγονόμετρο.
Αυτό αλυσιδωτά θα επιφέρει πιστωτική ασφυξία σε επιχειρήσεις, δηλαδή πολλές θα βάλουν αναγκαστικά λουκέτο και συνεπώς μόνο με θαύμα δεν θα αυξηθεί η ανεργία.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς αναλυτές το κούρεμα θα αιχμαλωτίσει σε ύφεση την οικονομία μας και θα δυσκολέψει τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η πρόσβαση μας στις αγορές αναβάλλεται για άγνωστο και μακρυνό χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά αναπότρεπτα οδηγούν σε παράταση της λιτότητας που πιθανότατα θα γίνει ακόμα πιο σκληρή, με ότι αυτό σημαίνει για τους μισθούς μας και τις σχέσεις μας με την Εφορία.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε