Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τι προβλέπει το νέο; σχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν

Τι προβλέπει το νέο; σχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μία νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό του ερχομένου έτους (2013) της ΕΕ, η οποία όμως είναι «πανομοιότυπη κατά 99%» με εκείνη που είχε απορριφθεί προ δύο εβδομάδων…

Έτσι υπάρχει κίνδυνοσ να αναζωπυρωθούν οι εντάσεις που είχαν οδηγήσει σε αποτυχία τη σύνοδο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20.

Το νέο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει δεσμεύσεις κεφαλαίων ύψους 151 δισεκ. ευρώ, έναντι 150,0 δισεκ. του προηγούμενου και δαπάνες 137,8 δισεκ έναντι 137,9 δισεκ. της προηγούμενης πρότασης.

«Η νέα μας πρόταση στόχο έχει να βοηθήσει το Συμβούλιο (στο οποίο αντιπροσωπεύονται τα 27 κράτη μέλη) και το Ευρωκοινοβούλιο να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2013 έως τα τέλη του έτους», ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιάνους Λεβαντόφσκι.

«Η πρόταση αυτή είναι κατά 99% η ίδια», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Πατρίτσιο Φιορίλι.

Στα μέσα Νοεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να διαπραγματευθεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013, θέλοντας με τη στάση του αυτή να διαμαρτυρηθεί κατά της άρνησης των κρατών μελών να χρηματοδοτηθεί η τρύπα των 8,9 δισεκ. ευρώ του προϋπολογισμού του 2012–η οποία έχει οδηγήσει σε τέλμα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, μεταξύ των οποίων το εκπαιδευτικό Erasmus για την ανταλλαγή φοιτητών και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο Λεβαντόφσκι ανέφερε πως το αίτημά του για κάλυψη των 8,9 δισεκ. ευρώ για το 2012 εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο ναυάγιο: δεν τα βρίσκουν ούτε για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Δε βλέπει συμφωνία η Μέρκελ, παρά τη βελτιωμένη πρόταση Ρομπάι

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε