Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τι θα γίνει με τις τράπεζες – Ξεπερνάει το -15% η πτώση στις μετοχές τους

Το επόμενο δευτερόλεπτο από την οριστική απόφαση για ”κούρεμα” στο ελληνικό χρέος το τοπίο στις ελληνικές τράπεζες θα είναι τελείως διαφορετικό από ότι γνωρίζαμε εως τώρα.

Τα δεδομένα είναι πολύ απλά και η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη.
Το επερχόμενο γενναίο, αφού φέρεται να ξεπερνά το 50%, ”κούρεμα” του ελληνικού χρέους θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες που θα δουν να ”εξαυλώνεται” η περιουσία τους σε ομόλογα, σε ποσοστό ανάλογο του ”κουρέματος”.

Οι μέτοχοι των τραπεζών παίρνουν μία γεύση βλέποντας σήμερα την ΑΛΦΑΒΑΝΚ στα 0,950 ευρώ στο -18,10%, την ΑΤΕ στα 0,251 ευρώ στο -0,79%, την ΕΘΝΙΚΗ στα 1,660 ευρώ με πτώση -17,82%, την ΕΥΡΩΒΑΝΚ στα 0,639 ευρώ με πτώση -19,11%, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα 0,242 ευρώ με -21,17% και το ΤΤ στα 0,372 ευρώ με πτώση -16,59%.

Πως θα ανταπεξέλθουν οι ελληνικές τράπεζες και τι θα συμβεί με τις καταθέσεις μας;

Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Το κρισιμότερο θέμα για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι το ύψος του ”κουρέματος” που θα αποφασιστεί.Γιατί σύμφωνα και με δηλώσεις τραπεζιτών αλλά και με τις πληροφορίες από την αγορά οι τράπεζες μας μπορούν να ”παλέψουν” με τις δικές τους δυνάμεις ”κούρεμα” εως και 40%.
Από εκεί και πάνω αρχίζουν τα δύσκολα γιατί οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν είναι συγκεκριμένες.

Δηλαδή ένας τρόπος για να καλυφθεί η ”χασούρα” των τραπεζών είναι να πάνε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για να βρουν ζεστό χρήμα από τους μετόχους τους.
Οι αμφιβολίες για την επιτυχία αυτής της μεθόδου είναι λογικές, ποιός μέτοχος εν μέσω κρίσης έχει τη δυνατότητα να βάλει το χέρι στην τσέπη για να μπει στην αύξηση κεφαλαίου;

Ένας άλλος τρόπος είναι να πουλήσουν οι τράπεζες μας μέρος της περιουσίας τους , είτε σε ακίνητα είτε σε συμμετοχές τους σε άλλες εταιρείες.
Και αυτή όμως η μέθοδος δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί και οι τιμές των ακινήτων που ανήκουν στις τράπεζες είναι πεσμένες αλλά και η αγορά ακινήτων είναι ”πεθαμένη”.

Συνεπώς όλα δείχνουν πως πολλές τράπεζες μας θα αναγκαστούν να καταφύγουν-καταλήξουν στο Δημόσιο, με άγνωστο το πότε θα απεγκλωβιστούν από αυτό.

Έσχατη, όπως επαναλαμβάνουν να τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λύση για τις τράπεζες μας θα είναι η προσφυγή τους στο Ευρωπαικό Ταμείο Διάσωσης EFSF, με ότι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό (;) τους χαραχτήρα.

Διαβάστε επίσης : Τραπεζική βουτιά ρίχνει πάνω από -5% το Χρηματιστήριο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε