Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Τις επόμενες εβδομάδες η ΕΚΤ θα αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα

Τις επόμενες εβδομάδες η ΕΚΤ θα αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει έναν μηχανισμό ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες για να προβαίνει σε απευθείας αγορές ομολόγων ώστε να σταθεροποιούνται τα κόστη δανεισμού χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι πριν από λίγο.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο, εντός της εντολής (της ΕΚΤ) να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών βραχυπρόθεσμα και τηρώντας την ανεξαρτησία της (τράπεζας) σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες στην ανοικτή αγορά, μεγέθους κατάλληλου για την επίτευξη του σκοπού”, είπε ο Ντράγκι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ παρέμεινε αμετάβλητο, στο 0,75%.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μη-συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, βάσει του τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Τις επόμενες εβδομάδες θα σχεδιάσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες για αυτά τα μέτρα πολιτικής”.

Παράλληλα, ο Ντράγκι είπε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει ασθενής, ενώ η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική στην ΕΕ βαραίνει στην εμπιστοσύνη, επέμεινε πάντως ότι η κρίση δεν θα καταστρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση.

“Το ευρώ είναι αμετάκλητο”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμετάβλητο το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0,75%

«Όχι άλλα γερμανικά ευρώ για χρεοκοπημένα κράτη χερ Ντράγκι!»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε