Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις για πιθανή συγχώνευση Εθνικής και Eurobank

Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις για πιθανή συγχώνευση Εθνικής και Eurobank

Εντός της ημέρας θα υπάρξουν σύμφωνα με πληροφορίες επίσημες ανακοινώσεις από τις τράπεζες Εθνική και Eurobank σχετικά με την πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για την μεταξύ τους συγχώνευση, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετόχων τους.

Οι δύο από τους τρεις συνολικά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα διεκδικητές της Εμπορικής Τράπεζας, Εθνική και Eurobank, ήταν αναμενόμενο να προχωρήσουν σε στρατηγικές κινήσεις που θα ενισχύσουν την θέση τους, μετά την απόφαση της Credit Agricole να επιλέξει για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εμπορικής, την Alpha Bank.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και προχωρήσει η ενοποίηση των δύο σχημάτων, Εθνικής και Eurobank, δημιουργείται μακράν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά, αλλά και μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη η διαμόρφωση του νέου τραπεζικού χάρτη της χώρας με μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η οριστικοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στην αναδιάταξη δυνάμεων στο χώρο: Σε πλήρη εξέλιξη αποκλειστικές διαπραγματεύσεις Alpha Bank με Credit Agricole για πώληση Εμπορικής, σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις Τράπεζας Πειραιώς με την γαλλική Societe Generale για την απόκτηση της Geniki Bank, εξελίξεις σε Εθνική και Eurobank ενώ αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που επίσης διαθέτει ισχυρό δίκτυο και μεγάλη πελατειακή βάση.

Η εκτίμηση Κωστόπουλου επιβεβαιώνεται

Η εκτίμηση που είχε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν «δυόμιση» τράπεζες, θέλοντας να δώσει έμφαση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν ισχυρά σχήματα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Οι πρωταγωνιστές

Ποιοι όμως τραπεζικοί όμιλοι είναι πρωταγωνιστές στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών; Με αποτέλεσμα να διαθέτουν και μεγάλη εμπειρία στην ενσωμάτωση και απορρόφηση νέων τραπεζικών ιδρυμάτων που αποκτούν.

Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βγει πρώτος αναφορικά με τον αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την Alpha Bank να έχει όμως προχωρήσει μέχρι σήμερα σε μια μόνο εξαγορά και συγχώνευση αλλά μεγάλη σε μέγεθος και να έχει παράλληλα συμπρωταγωνιστήσει σε τρεις ιστορικές προσπάθειες ενοποίησης δυνάμεων στην χώρα μας (και τώρα με την Εμπορική οδηγείται στην πραγματοποίηση της δεύτερης μεγάλης σε μέγεθος συγχώνευση).

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα μια μόνον, αλλά σημαντική σε μέγεθος εξαγορά και συγχώνευση τράπεζας: Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης από την Εμπορική Τράπεζα, μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ενίσχυσε σημαντικά την θέση της. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση ονομάστηκε Alpha Bank.

Στην ιστορική διαδρομή τα χρόνια που εξετάζουμε η Alpha Bank, βρέθηκε στο επίκεντρο τριών ιδιαίτερα σημαντικών προσπαθειών συγχώνευσης, που εάν είχαν οδηγηθεί σε επιτυχή κατάληξη, θα είχαν αλλάξει για πολλές δεκαετίες τον τραπεζικό χάρτη της χώρας. Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών αποτυχημένων προσπαθειών, δύο φορές με την Εθνική Τράπεζα το 2001 και το 2011 και με την Eurobank το 2011 επίσης, ήταν ότι ο «γάμος» διαλύθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν και στις τρεις περιπτώσεις είχαν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες λειτουργίας του νέου σχήματος, τα οφέλη που θα προέκυπταν κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, προσπάθεια συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank είχε ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία των δύο τραπεζών για τη μεταξύ τους συγχώνευση, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και 25η πανευρωπαϊκά, με τη συμμετοχή fund από το Κατάρ.

Στις δύο προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, στο επίκεντρο των εξελίξεων ήταν και πάλι η Alpha Bank, ενώ η άλλη τράπεζα ήταν η Εθνική. Η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης Alpha- Εθνικής πραγματοποιήθηκε το 2001 με το «διαζύγιο» να έρχεται λίγο μετά την αναλυτική παρουσίαση όλων των επιμέρους πτυχών της και η δεύτερη προσπάθεια έγινε μια δεκαετία αργότερα το 2011, με τη συμφωνία να διαλύεται επίσης όταν οι διαδικασίες είχαν φθάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πληροφορίες για τραπεζικό deal Εθνικής Eurobank-Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των…

Εθνική και Eurobank: Το προφίλ δυο τραπεζικών κολοσσών

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε