Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Το δημοσίευμα των F.T που εξόργισε τους τραπεζίτες

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Η «απογείωση» των spreads στην αγορά ομολόγων και η βουτιά του χρηματιστηρίου

  με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές των τραπεζών αποδίδεται από τους τραπεζίτες στο σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι έχει«φύγει» στο εξωτερικό το 4,5% του συνόλου των ιδιωτικών καταθέσεων ή αλλιώς 10 δισ. ευρώ. 

Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και υπογράφεται από την κυρία Κέριν Χοπ. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το δημοσίευμα είναι ανακριβές αφού η μείωση των καταθέσεων (που όντως υπάρχει) αδίκως ταυτίζεται με φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και διευκρινίζουν:

Το 35% των 10 δισ. ευρώ οφείλεται σε μειώσεις εταιρικών καταθέσεων αφού οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα διαθέσιμά τους για αποπληρωμή υποχρεώσεων. Το 25% αφορά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε ελληνικά ομόλογα λόγω των καλύτερων αποδόσεων που δεν συνιστά όμως φυγή στο εξωτερικό. Παράλληλα, το 20% της μείωσης καταθέσεων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει μεταφερθεί σε θυγατρικές των Ελληνικών Τραπεζών στο εξωτερικό γεγονός που δεν επηρεάζει τη ρευστότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Τέλος ένα 15% εκτιμάται ότι όντως έχει αποτραβηχτεί από τις τράπεζες καθώς αρκετοί συμπολίτες μας έχουν φοβηθεί από αυτά που ακούν και προτιμούν να έχουν τα λεφτά τους στο σπίτι. Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για μικρά ποσά αλλά για χιλιάδες καταθέτες. Επίσης, υποστηρίζουν ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει αρνητική μεταβολή στις καταθέσεις αλλά δεν ερμηνεύτηκε ως φυγή κεφαλαίων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε