Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το ΔΝΤ έρχεται για να μείνει…

Το ΔΝΤ έρχεται για να μείνει…

Τη Δευτέρα θα βρεθεί το κλιμάκιο του ΔΝΤ – μαζί με ελεγκτές από την ΕΚΤ και την Κομισιόν – στην Αθήνα για να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες στη διαπραγμάτευση του δανείου, που όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να πάρει η Ελλάδα.

Ωστόσο, το ΔΝΤ θα έρθει για να… μείνει καθώς θα ζητήσει τα μέτρα να είναι μακροπρόθεσμα, όπως αποκαλύπτουν ΤΑ ΝΕΑ του Σαββάτου. “Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα – ήδη από το 2010 – αλλά και μεγάλες προσπάθειες για τουλάχιστον 10 χρόνια” τόνισε στέλεχος του ΔΝΤ στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Ταμείο θεωρεί ακόμη και τα μέτρα που εντάσσονται στο ΠΣΑ “ανεπαρκή”, απαιτώντας πρόσθετα τόσο στην περικοπή δαπανών, όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο το ασφαλιστικό. 

Το τελευταίο μάλιστα – και η πιο ελαστική Κομισιόν – το απορρίπτει και ζητά επιτάχυνση, πράγμα που παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο του Mega. Ο υπουργός δήλωσε ότι δέχεται πιέσεις για ισχύ του ασφαλιστικού από πολύ νωρίτερα από το 2018 που έχει προβλεφθεί.

Το ΔΝΤ θα ζητήσει αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τρία έτη – όχι δύο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο Λοβέρδου – με παράλληλη αύξηση και στο ονομαστικό όριο, από τα 65 στα 66 ή στα 67 και “ποσοτικοποίηση” περί το 60% βασικής σύνταξης και σύνταξης αναπλήρωσης.

Επίσης, στα μέτρα που θα ζητηθόυν θα είναι:

– Πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, αλλά και των αντίστοιχων συντάξεων.
– Μείωση 10% στου μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
– Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο
– Απελευθέρωση απολύσεων (σήμερα ισχύει πλαφόν 2%)
– Κατάργηση κατώτατων ημερομισθίων.
– Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
– Ενίσχυση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
– Άμεση περικοπή συντάξεων από 1-1-2011

Το Ταμείο είναι έτοιμο να “τρίξει τα δόντια” στην Ε.Ε. ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον θα βάλει τα χρήματα θα θέσει και τους όρους. “Το Ταμείο δεν θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Διαπραγματεύεται μόνο με την Ελλάδα. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο” αναφέρει στέλεχος του Ταμείου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, προσθέτοντας ότι “Πρόκειται για δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που θα προσφερθεί με βάση τους όρους του Ταμείου”. Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει ότι υπολογίζει πως σε δύο εβδομάδες θα αρχίσει ο δανεισμός προς τη χώρα μας. 

Διαβάστε ακόμη :

Μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα και άρση μονιμότητας στο Δημόσιο;

Παπανδρέου στο Newsweek: “Έτοιμοι να πατήσουμε το κουμπί”

Παπακωνσταντίνου: “Ολα έτοιμα σε περίπτωση ενεργοποίησης”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε