Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το ΔΝΤ πιέζει για κόψιμο του 14ου μισθού

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το δεύτερο σκληρό μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ είναι η αύξηση του ΦΠΑ.

Σκληρούς τρόπους για περαιτέρω εξοικονόμηση χρημάτων φαίνεται ότι προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε αποδώσουν τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση είτε όχι. 

Το πρώτο μέτρο είναι η περικοπή του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου του Πάσχα και το επίδομα αδείας, με το ΔΝΤ να υπολογίζει ότι το όφελος θα είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ίδια πρόταση προβλέπει πως αυτό το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. 

Εναλλακτικά το ΔΝΤ προτείνει την περικοπή το 30% των επιδομάτων όλων των δημοσίων υπαλλήλων που συνολικά κοστίζει περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Το δεύτερο μέτρο είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 11% και από 19% στο 21% με συνολικό όφελος να υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το όφελος αυτό μπορεί να είναι σαφώς μικρότερο, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και σε ένταση της φοροδιαφυγής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια μέτρα το ΔΝΤ έχει επιβάλλει και σε άλλες χώρες, όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας όπου κόπηκε το 2008 ο 13ος μισθός, ενώ στη Λετονία κόπηκε ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε