Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Το ΔΝΤ θα εγκρίνει τη δόση στην Πορτογαλία

Το ΔΝΤ θα εγκρίνει τη δόση στην Πορτογαλία

 Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως πρόκειται να εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία, στο πλαίσιο του μνημονίου για την παροχή 78 δισεκ. ευρώ που υπογράφηκε με την τρόικα των πιστωτών τον Μάιο του 2011.

Το ΔΣ του Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει «αργά το απόγευμα» στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφασίσει με γνώμονα την έκτη κατά σειρά αξιολόγηση του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων που έχει απαιτήσει η τρόικα από τη Λισσαβόνα ως όρο για την εκταμίευση των δόσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Στα μέσα Νοεμβρίου, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είχαν εκτιμήσει πως το πρόγραμμα οδεύει προς την ορθή τροχιά και συνέστησαν στο ΔΣ του Ταμείου να εκταμιεύσει τη νέα δόση των 900 εκατ. ευρώ, που θα φέρει στα 22 δισεκ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί έως σήμερα στην χώρα.

Στα πλαίσια της έκτης αξιολόγησης, η ΕΕ από την πλευρά της θα πρέπει να αποφασίσει για την εκταμίευση 1,6 δισεκ. ευρώ στην Πορτογαλία.

Στην ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ ενημερώνει πως την Παρασκευή θα δημοσιεύσει τα πρώτα στοιχεία της ετήσιας αξιολόγησής του της πορτογαλικής οικονομίας, μίας εκ των τριών χωρών στην ευρωζώνη που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς δανειακής υποστήριξης.

Σε ξεχωριστή έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μηνός, το ΔΝΤ συνιστούσε στην Πορτογαλία να επιδιώξει την εξοικονόμηση επιπλέον 4 δισεκ. ευρώ σε δαπάνες, μειώνοντας τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμόζοντας περικοπές των μισθών και των συντάξεών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία στον πάτο της κατανάλωσης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε