Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Το δολάριο υποχωρεί έναντι των ξένων νομισμάτων

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3195 δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3159 δολάρια από το επίπεδο των 1,3156 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται πιέσεις καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται θέτουν σε αμφισβήτηση τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα ανακοινώθηκε για παράδειγμα η μείωση στις τιμές των ακινήτων. Η προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις στην Fed να προχωρήσει σε ακόμη μαζικότερες αγορές ομολόγων, αυξάνοντας ταυτοχρόνως την προσφορά χρήματος.

Όμως και η ΕΚΤ για πρώτη φορά φάνηκε ότι προχώρησε ατύπως σε μία κίνηση ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς δεν απορρόφησε πλήρως την ρευστότητα που έχει προκαλέσει η αγορά κρατικών ομολόγων. Υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ άφησε σκοπίμως μέσα στο σύστημα πρόσθετη ρευστότητα 13 δισ. ευρώ απορροφώντας καταθέσεις ύψους 61,78 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή περιόρισε τα κέρδη που είχε αποκομίσει το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σήμερα και σήμερα στα 2 εκατ .εκ των οποίων τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Ο μοναδικός τίτλος στον οποίο καταγράφηκαν δύο συναλλαγές (2 εκατ.ευρώ) ήταν ο 20ετής λήξεως 22,10,19. Το περιθώριο διευρύνθηκε περαιτέρω στο 9,43% από 9,27% χθες με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 12,39% από 12,29% χθες έναντι 2,96% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,53% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,40% στο εξάμηνο στο 1,25% το τρίμηνο στο 1,02% και ο μήνας στο 0,81% από 0,83% χθες .

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε