Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί εκ νέου έως το καλοκαίρι”

Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι, αναμένει ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ ρίχνει ευθύνες και στη χώρα του…

Όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του, στο τεύχος της αυστριακής μηνιαίας οικονομικής επιθεώρησης «Γκεβίν», το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε μόνον στο 157% του ΑΕΠ, από 162% του ΑΕΠ, προηγουμένως. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει τώρα- και όχι το 2020- το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ.

Στη συνέντευξή του, ο «σοφός» της γερμανικής κυβέρνησης επιρρίπτει ευθύνες για την οικονομική κρίση και στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως επί δέκα χρόνια η Γερμανία δεν κατανάλωνε, αλλά εξήγαγε επιμελώς τα πλεονάσματα, σε χώρες, οι οποίες, όπως ήταν φυσικό, συμπεριφέρονταν διαφορετικά.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν τα πάντα για να συνεχίσει να υπάρχει το ευρώ και να δημιουργηθεί και πάλι φιλοευρωπαϊκό κλίμα, ενώ επαινεί την Αυστρία για την επί δεκαετίες επιτυχημένη σύνδεση του νομίσματός της με εκείνο του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της, δηλαδή της Γερμανίας. Αυτό, αποτελεί, κατά την άποψή του, την καλύτερη απόδειξη πως το ευρώ και η σταθερότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, είναι κάτι το καλό.

Ζητά, επιπλέον, την προώθηση της δημοσιονομικής ένωσης και την καθιέρωση ευρωομολόγων με κοινές εγγυήσεις, ώστε να μην είναι αναγκαία η συνεχής τροφοδότηση του «ασθενούς, “Ευρώπη”» με «εντατική ιατρική»- «φρέσκο χρήμα»- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ συμπληρώνει πως τα ευρωομόλογα θα πρέπει να έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια, μέχρι 20 χρόνια, αλλά και περιορισμένα μεγέθη, ώστε να εξασφαλιστεί η πειθαρχία των υπερχρεωμένων χωρών.

Διαβάστε

Μαύρες προβλέψεις για την οικονομία από το ΙΟΒΕ

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε