Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Το Eurogroup θωρακίζει το ευρώ – Ευρωομόλογα και η αύξηση των κεφαλαίων διάσωσης επί τάπητος

Το Eurogroup θωρακίζει το ευρώ – Ευρωομόλογα και η αύξηση των κεφαλαίων διάσωσης επί τάπητος

Πιο δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων έναντι του ευρώ εξετάζει σήμερα το Συμβούλιο Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Η αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων του ισχύοντος ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αλλά και η έκδοση ευρωομολόγων είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Οι πιέσεις για την ενίσχυση του Ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης εντείνονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η βελγική προεδρία της ΕΕ προτείνουν να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου. Ο Πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να παροτρύνει την ΕΕ να δρομολογήσει με ταχύτερους ρυθμούς τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα ισχύσει από το 2013, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης είναι απαραίτητη.

Την πρόταση αυτή ενστερνίστηκε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ενισχύοντας τους πόρους του μηχανισμού, υποστήριξε ο Βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, θα αντιμετωπιστούν οι κερδοσκόποι που ποντάρουν στην ανεπάρκεια των διαθέσιμων πόρων, σε περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγουν στο μηχανισμό κι άλλες χώρες της ευρωζώνης. (Ο υπάρχων ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης παρέχει συνολικά για όλες τις χώρες της ευρωζώνης 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 440 δισ. ευρώ μέσω εγγυήσεων από τις χώρες της ευρωζώνης, 60 δισ. ευρώ από πόρους της ΕΕ και 250 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).

Εξάλλου, η έκδοση ευρωομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη ένα αποτελεσματικό «όπλο» του ευρώ έναντι των κερδοσκόπων, υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ιθύνοντες. Παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας, το θέμα των ευρωομολόγων θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup. Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τη συγκεκριμένη πρόταση που παρουσίασαν με άρθρο τους στους Financial Times ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης. Οι δύο πολιτικοί προτείνουν τα ευρωομόλογα να καλύπτουν το δημόσιο χρέος μιας χώρας έως και το 40% του ΑΕΠ της. Κατά της έκδοσης

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, την Τρίτη, θα αποφασίσουν τις τελικές λεπτομέρειες για το δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στις 28 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των δανείων θα προσεγγίσει το 5,8% . Το Eurogroup αναμένεται να απευθύνει προς την Ιρλανδία μία σειρά συστάσεων για τη μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Εξάλλου, δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού των πιο ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης συνεχίζει να αυξάνεται, το Eurogroup θα εξετάσει την οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η άνοδος του κόστους δανεισμού αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιλύσουν τα προβλήματα. Παράλληλα, η Ιταλία και το Βέλγιο, οι δύο χώρες με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ (μετά την Ελλάδα), έχουν μπει και αυτές στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι οι αγορές θα επιτεθούν στο Βέλγιο, λόγω της ακυβερνησίας που επικρατεί στη χώρα. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Γκι Καντέν, έκανε έκκληση για τη σύσταση εθνικής κυβέρνησης μέσα στις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση της χώρας ανησυχεί τις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη απαιτεί Ευρωομόλογο – Επίσημη πρόταση από τον πρόεδρο του Eurogroup και τον Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε