Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Το μαχαίρι στο λαιμό από το ΔΝΤ: «Μειώστε τους μισθούς»

Τσεκούρι στον κατώτατο μισθό για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα «προτείνει» στην Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Αν η Ελλάδα θέλει να δει την οικονομία της να ανακάμπτει, πρέπει να μειώσει το μισθολογικό κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης είπε ο Μπλανσάρ σε ομιλία του στο ίδρυμα Κάρνεγκι στην Ουάσινγκτον.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη μίας θεαματικής μείωσης του χρέους της. Αυτό είναι το θέμα των διαπραγματεύσεων (…) όμως αυτό είναι μόνο το ένα πράγμα που χρειάζεται και κατά κάποιο τρόπο είναι ίσως το πιο εύκολο κομμάτι. Το άλλο κομμάτι είναι η ανταγωνιστικότητα.

Δεν υπάρχουν μυστικά εδώ. Πρέπει είτε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα κατά πολύ και γρήγορα και να διατηρηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα η αύξηση των μισθών, είτε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί», εξήγησε ο Μπλανσάρ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (οι Έλληνες) πρέπει να κάνουν και τα δύο. Όμως (…) οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα –και βλέπουμε πολλούς τομείς όπου η παραγωγικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί– χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν. Οπότε μία χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει ενδεχομένως να κάνει κάτι και για τους μισθούς», πρόσθεσε.

Το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές θα «πολύ μεγάλο», σύμφωνα με τον Μπλανσάρ.

Εκτός από τη μείωση του χρέους και του μισθολογικού κόστους, αυτό που χρειάζεται για να ανακάμψει η Ελλάδα είναι η δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα την στηρίξουν «για όσο διάστημα χρειάζεται».

«Υπό αυτούς τους όρους ο δρόμος θα εξακολουθήσει να είναι ιδιαίτερα δύσκολος και δυσάρεστος, όμως τουλάχιστον είναι ένας (δρόμος) που μπορεί να δοκιμαστεί», είπε.

Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ επεσήμανε εξάλλου ότι «σύμφωνα με ένα ρεαλιστικό σενάριο θα χρειαστεί πολύς χρόνος και για πολύ καιρό η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».

Πάντως ο Μπλανσάρ εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πρόοδο που έχει κάνει η ευρωζώνη όσον αφορά τη δημιουργία ενός τείχους προστασίας που θα αποτρέψει τη διάχυση της οικονομικής κρίσης. “Φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στην αποτροπή μίας καταστροφής στην ευρωζώνη. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί», εκτίμησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5.000 την ημέρα ζητούν “κούρεμα” του δανείου από την τράπεζα!

Η ώρα των αρχηγών – Ως τα χαράματα η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Διαπραγματεύσεις “Λερναία Ύδρα” – Τι νέα μέτρα ζητά πλέον η τρόικα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε