Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Το μεσημέρι νέα συνάντηση τρόικας-Παπακωνσταντίνου- δεν αποκλείουν νέα μέτρα

Το μεσημέρι νέα συνάντηση τρόικας-Παπακωνσταντίνου- δεν αποκλείουν νέα μέτρα

Τα έσοδα είναι το κλειδί, η χώρα μας έχει ένα περιθώριο περίπου 70 ημερών, σε περίπτωση που δεν πάνε καλά η τρόικα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείει να ζητήσει σειρά νέων μέτρων.

Μετά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Οι οι δύο πλευρές θα έχουν και νέα συνάντηση το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι ελεγκτές να συντάξουν το τελικό πόρισμά τους. Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, θα εγκριθεί η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία, πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται δεδομένη.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ή εάν συνεχίζεται η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο πόρισμα θα περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα από τους κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο (π.χ. απελευθέρωση «κλειστών επαγγελμάτων, έλεγχος στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, κλπ.).

Παράλληλα, όμως, οι ελεγκτές της τρόικας συνεχίζουν να απευθύνουν συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της πορείας συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών- ιδιαίτερα των ελλειμματικών-, ζητώντας, μάλιστα, αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή έστω να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε