Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Το ναυάγιο του γαλλικού σχεδίου έριξε το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4247 δολάρια.

Αρνητικά επηρεάζει και σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα η κλιμάκωση της κρίσης χρέους, σε συνδυασμό με τα εμπόδια που έχουν εμφανιστεί στην αποδοχή του Γαλλικού Σχεδίου για την μετακύληση των ελληνικών ομολόγων. Αποτέλεσμα ήταν το ευρώ να υποχωρήσει έως τα 1,4221 δολάρια.

Ωστόσο στη συνέχεια μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και την «χαλάρωση» των κανόνων για την αποδοχή των Πορτογαλικών ομολόγων ως ενέχυρο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Ζαν Κλ. Τρισέ, το ευρώ ανάκτησε ένα μέρος των απωλειών.

Έτσι το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4336 δολάρια από το επίπεδο των 1,4332 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ΕΚΤ αύξησε σήμερα για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους το βασικό της επιτόκιο στο 1,5%, ενώ ο πρόεδρος της Τράπεζας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παρεχώρησε άφησε να εννοηθεί ότι η προχωρήσει ενδεχομένως και σε νέα αύξηση αν χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετες ομόλογο λήξεως 19/06/20 με 3 εκατ .ευρώ.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε διαμορφώθηκε στο 13,52% από 13,48% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19/06/20) να διαμορφώνεται στο 16,50% από 16,39% χθες έναντι 2,98% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,18% στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,99% στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,81στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,56% ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,33%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε