Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Το νέο πρόγραμμα λιτότητας 2012-2015 ύψους 14 δισ ευρώ – Όμηρος του προγράμματος και η επόμενη κυβέρνηση

Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει έως το 2015, ενώ εκλογές θα έχουμε τον Οκτώβριο του 2013. Αυτό σημαίνει πως και η επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι θα κληθεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο βασικός στόχος είναι το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ που θα είναι στο τέλος του 2011 να υποχωρήσει στα 3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2015 ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου προέβη σε ενημέρωση επί του “Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής”.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ενώ το Μνημόνιο λήγει το 2013, η κυβέρνηση θέλει να προγραμματίσει και μετά από αυτό, έτσι ώστε με την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος να αρχίσει η μείωση του χρέους. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η μείωση του ελλείμματος θα επιμεριστεί έτσι ώστε τα 2/3 του στόχου να επιτευχθούν μέσω της περιστολής των δαπανών και το 1/3 μέσω της αύξησης των εσόδων, ενώ απέκλεισε μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και αύξηση του ΦΠΑ.

Το “Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής” θα περιβληθεί την μορφή νόμου με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται στην Βουλή το Μάιο και να ψηφίζεται ως τον Ιούνιο, ενώ όπως είπε ο υπουργός κάθε καλοκαίρι θα έρχεται στην Βουλή ένα ανάλογο τριετές πρόγραμμα που θα επικαιροποιείται.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει διάλογο με τα κόμματα, τους φορείς “και την κοινωνία”, καθώς αυτό το πρόγραμμα που σημειωτέον για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ξεπερνά την θητεία της κυβέρνησης και γι’ αυτό ακριβώς επειδή δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαιτείται συναίνεση.

Ο υπουργός Οικονομικών θα απευθυνθεί στα κόμματα από την ερχόμενη εβδομάδα δίνοντας το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και θα αναμένει τις προτάσεις τους. Το σχετικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους “αριθμούς”, όμως μόνο για το άμεσο μετά την ψήφισή του χρονικό διάστημα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου να συνεργαστεί με κάθε υπουργείο για να εξετάσει το πως καταμερίζονται οι δαπάνες ανά υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε να υπάρξει “σοβαρή δουλειά και όχι έκθεση ιδεών, να υπάρχουν ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και κόστη”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου, για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος, θα επανεξεταστούν ποιοί δημόσιοι οργανισμοί χρειάζονται, θα επαναξιολογηθούν οι κοινωνικές παροχές “για καλύτερη στόχευση”, θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, ενώ η κυβέρνηση συνυπολογίζει και την ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις συζητήσεις με την “τρόικα” και σύμφωνα με πληροφορίες “επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2010”, διαπιστώθηκε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα προχωρούν με ζητούμενο τον ρυθμό εφαρμογής τους

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί αν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το οποίο ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορά επικαιροποίηση ή αναμόρφωση-ανανέωση του Μνημονίου και ότι αν συμβαίνει το δεύτερο θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, φέρεται να πρότεινε να υπάρξει συζήτηση γενικότερου πολιτικού προσανατολισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες διατυπώθηκε η θέση ότι επειδή αυτό που συζητά η κυβέρνηση υπερβαίνει την πολιτική εντολή της παρούσας κυβέρνησης ο διάλογος με τα κόμματα θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι να γίνει πρόσχημα για να εκτεθούν τα κόμματα, καθώς επίσης και ότι επειδή οι στόχοι αυτοί είναι δεσμευτικοί [για κάθε επόμενη κυβέρνηση] απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Σε αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, οι επικεφαλής της “τρόικας” επανέφεραν το ζήτημα της συγχώνευσης επικουρικών ταμείων, ενώ έθεσαν και το ερώτημα “γιατί δεν προχωρούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις”.

Σε αυτήν την ερώτηση, εκπρόσωποι της κυβέρνησης απάντησαν ότι ο νόμος είναι νέος και απαιτείται δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας με συνεργασία και του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε