Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Το πρώτο μεγάλο ΝΑΙ στο ελληνικό κούρεμα

Ο Γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος-”κολοσσός” Allianz αποδέχεται την κατά 50% περικοπή της αξίας των ελληνικών ομολόγων.Γιατί ΟΛΟΙ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν πως ” η ελληνική περίπτωση είναι ξεχωριστή”.

Η σημασία του ΝΑΙ από την Allianz

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από τον γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο Allianz που έχει στα συρτάρια του μεγάλης αξίας ελληνικά ομόλογα.

Ο Paul Achleitner, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, δήλωσε σε συνέντευξη του :” όσον αφορά την συμμετοχή μας σε αρκετές από τις συζητήσεις που έγιναν μπορείτε να συμπεράνετε ότι θα συμμετάσχουμε σε αυτό”.

Τεράστιας σπουδαιότητας είναι αυτό το ΝΑΙ της Allianz, η οποία λόγω μεγέθους ηγείται του χώρου της και δίνει τον τόνο των εξελίξεων.Πιο πειστικό επιχείρημα, από το ότι η ασφαλιστική αγορά είναι φορτωμένη με ελληνικά ομόλογα που η αξία τους ξεπερνάει τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, απλά δεν υπάρχει.

Γιατί Τρισέ και Μπαρόζο πολεμούν να μη γίνει ”μόδα” το ελληνικό haircut

Το κατά 50% κούρεμα του ελληνικού χρέους σε όλες τις οικονομικές σχολές ανά τον κόσμο δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά έμπρακτη επιβεβαίωση της έννοιας χρεοκοπίας.

Όμως μεταξύ των συνεπειών της χρεοκοπίας φιγουράρει πρώτη πρώτη στη λίστα η πληρωμή των cds, δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου που έχουν αγοραστεί έναντι χρεοκοπίας.

Που σημαίνει πως οι διεθνείς τράπεζες, κυρίως, θα έπρεπε να ματώσουν-”ξηλωθούν” για να πληρώσουν τα cds σε όσους τα αγόρασαν είτε για να προστατευθούν είτε για να κερδοσκοπήσουν από την ελληνική χρεοκοπία.

Και εδώ έρχεται το ιππικό, δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που βαφτίζει την χρεοκοπία μας ”εθελοντική” και καλούν-υποχρεώνουν-απειλούν-εκβιάζουν την αγορά να συναινέσει.

Μετά έρχονται οι Σόιμπλε, Τρισέ, Μπαρόζο, για να απαγορεύσουν παρόμοιες σκέψεις σε όσες χώρες, αποκαλούμενες τιμητικά ως ”γουρουνάκια”, θελήσουν να επαναλάβουν το ελληνικό μοντέλο, δηλαδή τις Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

”Ξεχάστε το” επαναλαμβάνουν στερεότυπα, ”η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική, τέτοια αλχημεία-”haircut” δεν θα εφαρμοστεί πουθενά αλλού.Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών που κάτι προσπάθησε να ψελλίσει, πείστηκε πολύ γρήγορα να μπει στον ”ίσιο δρόμο”.

Ο πόλεμος για τα cds

Εάν δηλαδή το Ελληνικό κούρεμα δεν είναι χρεοκοπία και δεν πληρωθούν τα cds τότε ποιός επενδυτής θα τα εμπιστεύεται πλέον για να τα αγοράσει.Και συνεπώς σε ποιά επίπεδα ρεκόρ θα εκτοξευτούν οι τιμές των ομολόγων με τα οποία χρηματοδοτούνται τα χρέη χωρών;

Σε αυτήν την περίπτωση πειστική απάντηση θα υπήρχε μόνο εαν η Σύνοδος Κορυφής αποφάσιζε να κάνει μία γιγαντιαία ένεση ρευστότητας στο Ευρωπαικό Ταμείο Διάσωσης και όχι λόγια, πλαίσιο αρχών και ”λογιστικά μασάζ”.

Τις μπλόφες αυτές οι αγορές τις ξεσκεπάζουν, για αυτό και βλέπουμε βροχή δημοσιευμάτων με τίτλους όπως ”Μία τρύπα στο νερό από τη Σύνοδο Κορυφής” ή ”Καλή η ευρωπαική Συμφωνία για ενίσχυση του Ταμείου με 1 τρις ευρώ αλλά τους λείπει το 1 τρις ευρώ”.

Για αυτό και οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία να ανοίξουν το πορτοφόλι τους, γιατί οι χώρες αυτές ζητούν εύλογες εγγυήσεις.

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε