Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 έρχεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση – Θα «δώσει» στο κράτος 3. δισ ευρώ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ το κέρδος που θα έχουν οι επιχειρήσεις από την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Κερδισμένο και το κράτος, αφού τα έσοδα του δημοσίου ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς σε αυτό το ύψος ανέρχεται η ζημιά από εικονικά και πλαστά τιμολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία εκτιμάται ότι θα εκλείψουν με την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Στόχος είναι το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων να γίνονται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χάρτινο τιμολόγιο που εκδίδει μια επιχείρηση κοστίζει από 7 έως 15 ευρώ, ενώ κάθε ηλεκτρονικό τιμολόγιο κοστίζει από 0,60 έως 4 ευρώ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι ο ετήσιος αριθμός τιμολογίων που εκδίδονται στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 200 με 250 εκατ., τότε το μέγεθος του οικονομικού οφέλους, που θα μπορούσε να προκύψει για τις επιχειρήσεις συνολικά μπορεί να ανέλθει τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης γνωστοποίησε τα βήματα της πιλοτικής εφαρμογής της δράσης που είναι τα εξής:

1) Έως τον Σεπτέμβριο 2011, η κοινή ομάδα εργασίας των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων της αγοράς θα έχει καταλήξει σε ένα ενιαίο πρότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου, το οποίο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το πολύ έως το Νοέμβριο, ώστε στις αρχές του επόμενου έτους να είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις για την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου.

2) Την ίδια περίοδο προγραμματίζονται, πάλι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, δράσεις ενημέρωσης και διάδοσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με πρώτο στόχο ένα πανελλήνιο φόρουμ για τον εντοπισμό και την άρση των εμποδίων στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, κυρίως για τις ΜΜΕ.

3) Θεσπίζεται σαν πρώτο βήμα έως το τέλος του χρόνου, η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το δημόσιο (Business to Government – B2G), ξεκινώντας από το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και σχεδιάζοντας την πιλοτική εφαρμογή της από φορείς του δημοσίου.

4) Τέλος, σχεδιάζονται συγκεκριμένες δράσεις κρατικών ενισχύσεων μέσω του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης -ένα επιχειρηματικό κουπόνι, που θα δίνεται προς τις επιχειρήσεις, ώστε η μετάβαση και η προσαρμογή στο νέο σύστημα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, χωρίς προβλήματα και πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

Ήδη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παντελή Τζωρτζάκη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να γίνει διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών μητρώων του δημοσίου και αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί πως όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) θα υπογράφονται ηλεκτρονικά, ενώ σταδιακά αυτή η διαδικασία θα επεκταθεί σε όλη την ιεραρχία του δημοσίου ώστε το δημόσιο μεταξύ του να συναλλάσσεται ηλεκτρονικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο των επιχειρήσεων και αν κάτι αλλάζει με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, απάντησε ότι υπάρχουν πολλών ειδών έλεγχοι και είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζεται μαζί με τις υπόλοιπες παραμέτρους.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης τόνισε ότι θα δημιουργηθούν ”κόφτες” (ασφαλιστικές δικλείδες) για την ενημερότητα των επιχειρήσεων, καθώς το σύστημα θα γνωρίζει άμεσα αν εκδόθηκαν στοιχεία και αν υπάρχουν εκκρεμότητες με το δημόσιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε