Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το ρίσκο της χώρας «ματώνει» τις μετοχές

Το ρίσκο της χώρας «ματώνει» τις μετοχές

Εβδομαδιαίες απώλειες 5,3% – ενεργοποίηση του έξυπνου χρήματος αναμένουν οι αναλυτές.

Η ανοδική αντίδραση του ΧΑ που επιχειρήθηκε το πρωί δεν είχε διάρκεια και ύστερα από μια συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και χαμηλών προσδοκιών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,57% στις 1.460,46 μονάδες. Ηταν η τέταρτη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 5,3%. 

Τα σενάρια περί πτώχευσης της Ελλάδος έχουν επανέλθει, υποβοηθούμενα από τις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Τα ξένα χαρτοφυλάκια «εγκαταλείπουν» τα ελληνικά ομόλογα αφού το ρίσκο της χώρας θεωρείται υψηλό.

Οι τιμές των τραπεζών πιέζονται καθώς είναι «φορτωμένες» με ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αυτοτροφοδοτούμενη πτώση από την αρνητική ειδησεογραφία. Επίσης, πολλοί ξένοι αναλυτές ανησυχούν για αντιδράσεις ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο όπως επισημαίνουν μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή αλλά και πολιτικές εξελίξεις αν π.χ. υπάρξουν διαρροές από το κυβερνών κόμμα. 

Στη σημερινή συνεδρίαση παρατηρήθηκε μια κινητικότητα στην περιφέρεια για αυτό και η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών ήταν στο 1 προς 1. Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,51%. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται πλέον στα 5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή ξόδεψε για να αγοράσει τη Finansbank. Υπεραπόδοση για τη μετοχή του Ιατρικού με κέρδη 4,23%, του Τιτάνα με 3,95%, της Σιδενόρ με 4,65% και της Βαρυτίνης με 3,14%. Μεγάλη πτώση για τη ΔΕΗ με 4,35%. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα 79,5 εκατ. ευρώ. 

Για τη συνέχεια οι αναλυτές θεωρούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο ΧΑ και εκτιμούν ότι λόγω των πολύ χαμηλών αποτιμήσεων ίσως ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά του έξυπνου χρήματος και υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον για ορισμένους τίτλους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε