Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

«Το σχέδιο για την Ελλάδα εξουδετέρωσε την κρίση»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα «εξουδετέρωσε» την κρίση και θα εμποδίσει να γίνει η Αθήνα στόχος κερδοσκόπων.

Αυτή την άποψη διατύπωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Η διάθεση δανείων συνολικού ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, «εξουδετέρωσε σαφώς μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Νοβότνι έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Κατά την άποψη της ΕΚΤ, η απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών «θα επιτρέψει να βοηθηθεί η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της», εκτιμά ο τραπεζίτης, κυρίως εμποδίζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. «Είμαστε πεπεισμένοι πως ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί», διαβεβαίωσε.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι ένας “νέος μηχανισμός” για να αντιμετωπίζονται στο μέλλον ενδεχόμενες παρόμοιες κρίσεις, εκτίμησε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. «Δημιουργήσαμε κάτι νέο, αυτό δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε μαζί. Έπρεπε να προσαρμοστούμε στην κατάσταση», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι ο μηχανισμός δε θα χρησιμοποιηθεί πλέον.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, δεν υπάρχει καμιά σύγχυση ούτε παρανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά την εφαρμογή ή τα τεχνικά ζητήματα αυτού του σχεδίου. Η συμφωνία και ιδιαίτερα το ύψος της συμβολής του Παρισιού θα εξεταστούν από το γαλλικό κοινοβούλιο, άγνωστο για την ώρα πότε. 

Σύμφωνα πάντως με την εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει του μεριδίου που είχε η Γαλλία στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την 1η Ιανουαρίου 2009, η συμβολή της θα ανέλθει σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σε περίπτωση που διατεθούν στην Ελλάδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε