Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Το βλέμμα του πλανήτη στο αποψινό Eurogroup – Όλα τα σενάρια για το ελληνικό χρέος – “Μερική λύση” βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ

Το βλέμμα του πλανήτη στο αποψινό Eurogroup – Όλα τα σενάρια για το ελληνικό χρέος – “Μερική λύση” βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ

– Financial Times: Βλέπει συμφωνία με υποχώρηση του ΔΝΤ ώστε το χρέος να είναι στο110% το 2022
– Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο
– Αυστριακή υπουργός: Όχι άλλα χρήματα στην Ελλάδα αλλά μείωση των επιτοκίων στα δάνειά της
– Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι και η μείωση των επιτοκίων ή και ο μηδενισμός τους
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οδεύουν οι έως τώρα διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Eurogroup που είναι ήδη σε εξέλιξη και το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγι, πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προβλέποντας παράλληλα ότι το σημερινό Eurogroup θα δώσει «μερική λύση», με την οποία θα καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 και ότι σημαντικό μέρος των αποφάσεων θα μετατεθεί το Δεκέμβριο.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τις χώρες της ευρωζώνης για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι λίγο- πολύ όλες οι πλευρές θα κάμψουν τις απαιτήσεις τους και τελικά θα επέλθει ο συμβιβασμός. Επιπλέον, στην ΕΚΤ εκτιμούν ότι η λύση που θα δώσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα περιέχει «λίγο από όλα».

Για την ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα- καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση – έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Η Μ. Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους Αυστριακούς φορολογούμενους. Τέλος, σημείωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο όμως κάποια κράτη μέλη έχουν αντιρρήσεις, όπως είπε.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP



Στο ίδιο μήκος κύματος, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε ένα «μείγμα» λύσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση (ή ακόμα και ο μηδενισμός) των επιτοκίων δανεισμού, η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων, η μερική παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF ή ESM) και πιθανώς άλλες παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές.

Πάντως, η εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση, με τους ευρωπαίους να προτείνουν στο ΔΝΤ με επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να υποχωρήσει έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να μην φτάσει στο 120% το 2020, αλλά στο 110% το 2022.

Σε ό,τι αφορά την έγκριση της επόμενης δόσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως, μέχρι να δοθεί η τελική έγκριση, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 26 Νοεμβρίου ή και αργότερα. Η απόφαση θα πρέπει να λάβει την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων, εκ των οποίων και της Γερμανίας, ούτως ώστε να εκταμιευθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, διαφαίνεται ότι πλέον, κοινή αντίληψη των δανειστών της Ελλάδας είναι ότι η χώρα έχει κάνει το καθήκον της και τώρα έχει έρθει η σειρά τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Eurogroup θα σταθεί στο ύψος των ελληνικών προσδοκιών, εγκρίνοντας εκτός από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα περίπου 13 δισ. από τις δόσεις του 2012.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ληφθούν τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις. Οι χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, έχουν αντιταχθεί σθεναρά στο ενδεχόμενο απομείωσης του διακρατικού χρέους της Ελλάδας. Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι διαγραφή χρέους γίνεται μόνο σε «ακραίες και εξαιρετικές περιπτώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίγο πριν το Eurogroup: Γιούνκερ: Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει

Η δόση σε δυο δόσεις – Μυστική συνάντηση για την Ελλάδα στο Παρίσι – Πράσινο από το Eurogroup σήμερα αλλά τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου

Reuters: ο Σόιμπλε θα προτείνει επαναγορά χρέους από την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε