Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το χειρότερο τρίμηνο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το χειρότερο τρίμηνο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχώρησαν θεαματικά σήμερα οι δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η διαμόρφωσή τους το τελευταίο τρίμηνο είναι η χειρότερη μετά το τέλος του 2008, την ώρα που διαχέονται οι φόβοι των επενδυτών ότι επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη.

Συνηγορία υπέρ αυτού του κινδύνου, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που επικαλείται το Ρόιτερς, είναι το ότι “καταγράφεται μια σαφής εξασθένηση του βιομηχανικού τομέα της Κίνας”.

Η δυσάρεστη για τους επενδυτές τριμηνιαία διαμόρφωση των δεικτών αυτών οφείλεται επίσης, στις ανησυχίες διότι παρατείνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών (-4,6%) και των ορυχείων (-2%) συγκαταλέγονται σε αυτές που υποχώρησαν σήμερα στο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και σε αυτές που έχουν πολύ μεγάλες ζημιές στο τρίμηνο που λήγει.

“Ο εξασθενημένος βιομηχανικός τομέας ανησυχεί τις αγορές” σχολίασε ο αναλυτής του επενδυτικού οίκου SVM Asset Management, κ. Κόλιν Μακλίν.

Εξήγησε ότι αυτή η εξασθένηση συντελεί –λόγω μείωσης της κατανάλωσης– στη δημιουργία αποθεμάτων για πολλά προϊόντα, με περαιτέρω αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές τους.

Οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν ότι “καταγράφεται αδιάκοπή κάμψη των τιμών βασικών μετάλλων για ένα χρονικό διάστημα πλέον ανώτερο του έτους”. Τούτο συνδυάζεται κατ’ ανάγκην, προσθέτουν, “με περιορισμούς στην εναλλακτική παραγωγή που κάνουν πολύ μεγάλα ορυχεία στον πλανήτη”.

Ενδεικτικά, ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE300 έφθασε στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου μόλις στις 918 μονάδες, πέφτοντας σήμερα σε ποσοστό 1,6%.

Όμως το τρίμηνο που ολοκληρώνεται οι απώλειες του ίδιου δείκτη αγγίζουν το 17,7%, κάτι που δεν είχε συμβεί μετά το τέλος του 2008.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε