Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Το χρέος της Ιρλανδίας “ταρακουνάει” το ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3612 δολάρια.

Εντονες διακυμάνσεις παρουσίασε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς στην αγορά επικρατεί μεγάλη νευρικότητα μετά την επέκταση της κρίσης του Χρέους στην Ιρλανδία. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3547 δολάρια από το επίπεδο των 1,3587 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας η αισιοδοξία για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στην Ιρλανδία εκτόξευσε το ευρώ έως τα 1,3657 δολάρια.

Η αγορά αναμένει σε μία ώρα τις επίσημες δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την ένταξη ή μη της χώρας στον Μηχανισμό διάσωσης. Νωρίτερα πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν οι οποίες ανέφεραν ότι οι συνομιλίες που διεξάγονταν με την Ιρλανδική Κυβέρνηση και την Ε.Ε βρίσκονται κοντά σε αίσιο τέλος, δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας ενισχύοντας την ισοτιμία του ευρώ. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι στην περίπτωση που οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε οριστικό αποτέλεσμα και η Ιρλανδία δεν ενταχθεί στο μηχανισμό το ευρώ θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 59 εκατ .ευρώ , εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 30 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 7 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε στο 9,12% από 8,89% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,71% έναντι 11,44% χθες έναντι 2,59% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,27% το τρίμηνο στο 1,04% και ο μήνας στο 0,84% από 0,85%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε