Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

“Τον Οκτώβριο η απόφαση για παράταση στην Ελλάδα”

“Τον Οκτώβριο η απόφαση για παράταση στην Ελλάδα”

Η απόφαση των εταίρων για παράταση ή όχι του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα ληφθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να περιμένει η Ελλάδα για να δει εάν οι εταίροι της δώσουν το “πράσινο φως” για τη χορήγηση παράτασης στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επισημαίνει στο σημερινό της φύλλο η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για τη Μαδρίτη και την Αθήνα».

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα παραμένει το πλέον ακανθώδες ζήτημα που ταλανίζει την ευρωζώνη και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ζητάει επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια (μέχρι το 2016), προκειμένου να διαθέτει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να εφαρμόσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα και οι πλέον σκληροπυρηνικές χώρες όπως είναι η Ολλανδία και η Αυστρία, διάκεινται πλέον θετικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα, προσθέτει η εφημερίδα. Ωστόσο, συμπληρώνει, όλοι επιθυμούν πρώτα να δουν την έκθεση της τρόικας για την κατάσταση στην Ελλάδα, πριν δώσουν την συγκατάθεσή τους στο αίτημα για επιμήκυνση. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε γνωστό ότι η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νωρίτερο στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ η απόφαση για την επιμήκυνση θα ληφθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Κάποιες πηγές της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αναβληθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές, προσθέτει η εφημερίδα.

Εξάλλου, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και το αίτημά του για χορήγηση επιμήκυνσης στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται η σημερινή De Standaard, υπό τον τίτλο «Τέχνασμα θα κάνει τη διετή επιμήκυνση να μην συνεπάγεται επιπρόσθετη επιβάρυνση». Η εφημερίδα σημειώνει πως η χορήγηση διετούς επιμήκυνσης στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, στο οποίο όμως εναντιώνονται σθεναρά χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία.

Για τον λόγο αυτόν, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ποντάρει στο ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει εκ νέου τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου οι τελευταίες να μπορέσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Πρόκειται για ένα “τέχνασμα” ώστε η επιμήκυνση να μην συνεπάγεται επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους δανειστές, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και τον Αύγουστο, καταλήγει η εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σίγουρα η Ελλάδα θα πάρει παράταση

Αντίθετος σε νέο ελληνικό κούρεμα ο Ντράγκι

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε