Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τώρα η Ε.Ε. πιέζουν την Πορτογαλία για νέα μέτρα λιτότητας

“Ο ερχόμενος προϋπολογισμός της Πορτογαλίας, θα πρέπει να είναι όσον το δυνατόν πιο λιτός γίνεται”, σχολίασε μία επενδυτική πηγή στη Λισσαβόνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται αύριο Πέμπτη να ασκήσουν πιέσεις στην Πορτογαλία να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, ικανά να κατευνάσουν τις χρηματαγορές, αναφορικά με την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, αλλ’ ιδίως ενόψει της κατάρτισης ενός προϋπολογισμού λιτότητας για το έτος 2011.

Το μεγαλύτερο κόστος, που προκύπτει τελευταία για τη χρηματοδότηση του κρατικού χρέους της χώρας (με την έκδοση 10ετών κρατικών ομολόγων, με διαφορά απόδοσης, ως προς το γερμανικό, 4,5% ), καταδεικνύει κατά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι “τα πορτογαλικά μέτρα δεν πείθουν τις χρηματαγορές, ενώ αιωρούνται διάχυτα ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα της Πορτογαλίας”, όπως δήλωσε πηγή που προετοιμάζει αυτό το Συμβούλιο υπουργών.

Επιπλέον, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο δεν συμφωνεί με τον προϋπολογισμό που παρουσιάζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, προβάλλοντας το επιχείρημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των αναγκαίων διαρθρωτικών οικονομικών μεταβολών, κάτι που αναστατώνει εξίσου τις αγορές.

Μία εξίσου καλά πληροφορημένη πηγή βεβαίωσε ότι “είναι τοις πάσι ορατό ότι στην Πορτογαλία χρειάζεται η λήψη ριζικών οικονομικών μέτρων”, γιαυτόν τον λόγο θα ασκηθούν πιέσεις κατά το επικείμενο Συμβούλιο…

“Προετοιμάζουν τον προϋπολογισμό του 2011, θα ακούσουν λοιπόν πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις από εμάς, κυρίως ότι με τον προϋπολογισμό θα πρέπει να προβλεφθούν δομικές αλλαγές στην οικονομία τους, κι όχι μόνον μέτρα λιτότητας”, δήλωσε μία άλλη πηγή προσκείμενη στο επικείμενο Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα κάλεσε πρόσφατα τους πολιτικούς αρχηγούς γι ανταλλαγή απόψεων στο θέμα του προϋπολογισμού, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο “ορατό” αποτέλεσμα, ιδίως στο σκέλος του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε