Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τώρα το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους της λιτότητας

Τώρα το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους της λιτότητας

 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φοβάται ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνει “πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη”, την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Υπάρχει “κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη στις χώρες της περιφέρειας” της ευρωζώνης (σ.σ. την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία) αναφέρει το ΔΝΤ σε κείμενο που συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό.

“Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” στις χώρες αυτές, προειδοποιεί εξάλλου το Ταμείο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, στη σύνοδό του που διεξήχθη στο Τόκιο, το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχτεί διεθνή οικονομική βοήθεια και κυρίως στην Ελλάδα. Στη σημερινή έκθεσή του εκτιμά ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να καθυστερήσουν την προσφυγή τους στους μηχανισμούς βοήθειας “για πολιτικούς λόγους”.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων προκειμένου να μειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, όμως μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει ζητήσει να ενταχθεί σε αυτό. Η Ισπανία, που θεωρητικά θα “εγκαινίαζε” το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής δεν έχει προσφύγει, καθώς φοβάται ότι θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα λιτότητας που θα της επιβληθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Προειδοποιώντας για αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους, το ΔΝΤ σημειώνει ότι “μια νέα επιδείνωση των εντάσεων στην ευρωζώνη θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή” γεγονός που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε “ακόμη μεγαλύτερες απώλειες” όσον αφορά την ανάπτυξη.

Για τον υπόλοιπο πλανήτη, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η γενική οικονομική κατάσταση ενδέχεται να είναι σε πορεία σταθεροποίησης, τονίζοντας όμως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει “νέα οπισθοδρόμηση”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε