weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Τώρα βλέπουμε πραγματική διέξοδο-Η ίδια η τρόικα προτείνει επιμήκυνση, η Μέρκελ »φτιάχνει» κλίμα υπέρ της Ελλάδας, ο Σόιμπλε επιτέλους αλλάζει στάση

Τώρα βλέπουμε πραγματική διέξοδο-Η ίδια η τρόικα προτείνει επιμήκυνση, η Μέρκελ »φτιάχνει» κλίμα υπέρ της Ελλάδας, ο Σόιμπλε επιτέλους αλλάζει στάση | Newsit.gr

Θετικά μηνύματα για την Ελλάδας σε μια πολύ κρίσιμη φάση εκπέμπει το Βερολίνο αλλά και η Τρόικα.Η τριμερής επιτροπή των δανειστών μας εισηγείται παραχώρηση περισσότερου χρόνου, ενώ ο Β. Σόμπλε δεν πιστεύει σε χρεοκοπία της Αθήνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο, η Τρόικα έχει εισηγηθεί στην ευρωζώνη να παραχωρήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια ακόμη για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής.
Κατά αυτόν τον τρόπο οι εκπρόσωποι θα έχουν “περισσότερα περιθώρια” για την έκθεση τους, γράφει το περιοδικό.
Με άλλα λόγια, χωρίς επιμήκυνση, το πόρισμα της έκθεσης θα είναι μάλλον αρνητικό.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης πως εντός της τρόικας υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Αυτό πάντως που προκαλεί »ίλιγγο» είναι η εκτίμηση πως εαν δεν μας δοθεί παράταση τότε τα μέτρα της διετίας 2013-14 θα φτάσουν τα 18 δις ευρώ!

Να δοθούν ευκαιρίες στην Αθήνα

Με δύο παρεμβάσεις της η γερμανίδα καγκελάριος παρείχε στήριξη στην Ελλάδα.
Η πρώτη παρέμβαση έγινε στο εβδομαδιαίο της video-podcast όπου εκφράζει την άποψη της για θέματα της τρέχουσας πολιτικής.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα η κ. Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι στη χώρα “βήμα-βήμα σημειώνεται ορατή πρόοδος, που συχνά προχωρά βραδύτερα από ότι θα ήλπιζε η Γερμανία.” Ωστόσο, συμπεραίνει η καγκελάριος, “θα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ευκαιρίες”.

Μιλώντας την ίδια περίπου ώρα που αναρτήθηκε το video-podcast σε κομματική εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η Άγγελα Μέρκελ ζήτησε να επιδεικνύεται εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Αναφερόμενη στο ευρώ η κ. Μέρκελ, τόνισε, ότι δεν αποτελεί απλώς ένα κοινό νόμισμα, αλλά είναι και μια “ομολογία προδήλωσης σε κοινές δημοκρατικές αξίες και ότι δεν επιτρέπουμε να μας διαιρέσουν”.

Δεν πιστεύει σε χρεοκοπία ο Σόιμπλε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Σιγκαπούρη.
Ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε τόσο μια χρεοκοπία της Ελλάδας όσο και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Σαμαρα “ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο.”

Την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε δεν φαίνεται πάντως να συμμερίζεται ο σουηδός ομόλογός του Άντερς Μποργκ.
Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις δεν αποκλείεται η Ελλάδα να εγκαταλείψει μεσοπρόθεσμα την ευρωζώνη, ακόμη και εντός έξι μηνών.
«Εφόσον δεν παίρνουν τα απαιτούμενα μέτρα και η ανταγωνιστικότητά τους είναι τόσο χαμηλή, είναι δύσκολο να κατανοήσω πώς θα θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Πώς θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους χωρίς μια γενναία υποτίμηση;» διερωτήθηκε ο σουηδός υπουργός, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Στις 16.30 ξεκίνησε τελικά η συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργού Εργασίας και του υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Θα ακολουθήσουν, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

#TAGS MM