Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

«Τορπιλίζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία οι τιμές των φαρμάκων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ακόμη δεν έχει μπει τάξη στις τιμές των φαρμάκων, το κράτος χάνει χρήματα, τα ασφαλιστικά ταμεία «αιμορραγούν» και ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητά από τις φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν τα κέρδη τους.

Ο νόμος Κατσέλη για τις τιμές των φαρμάκων όχι μόνο προκάλεσε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στο κρατικό ταμείο. Η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστια και το υπουργείο Εργασίας έστειλε μήνυμα στις φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν τα κέρδη του και να βοηθήσουν την κατάσταση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2010 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε 5% αλλά, όπως τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνάντησή του με τους αρμόδιους φορείς για το φάρμακο, ο Απρίλιος είχε το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ κατά 1,5%, για πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών.

Τον Ιούνιο θα υπάρξει και η εφαρμογή της λίστας -που ήταν το επόμενο στάδιο της κοστολόγησης που έγινε από το υπουργείο Οικονομίας- και σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο θα υπάρξει ραγδαία αύξηση. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Προκειμένου να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες, ο υπουργός Εργασίας είπε προς τους φαρμακοβιομηχάνους: «σας ζητάμε να μειώσετε τα κέρδη σας», ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχτεί πρακτικές εκβιασμών με τεχνητές ελλείψεις. «Πρέπει όλοι να αναδιπλωθούν, πρέπει όλοι να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στο ότι θα βάλει ο ένας τον εαυτό του λίγο πιο πίσω, προκειμένου να πάει μπροστά η Ελλάδα», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των συναρμόδιων υπουργείων με τις φαρμακοβιομηχανίες, την επόμενη Δευτέρα, θα βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Μοναδική λύση φαντάζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα εφαρμόσει πανελλαδικά το ΙΚΑ. Ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης προειδοποίησε γιατρούς, φαρμακεία, εταιρίες πως θα διακόπτεται η συνεργασία τους με τα Ταμεία αν δεν αναγράφουν τον ΑΜΚΑ πάνω στις συνταγές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε