Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

“Τρέμουν” στη Πορτογαλία μία πιθανή στάση πληρωμών στην Ελλάδα

“Τρέμουν” στη Πορτογαλία μία πιθανή στάση πληρωμών στην Ελλάδα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας στάσης πληρωμών στην Ελλάδας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους μιας στάσης πληρωμών στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε, όπως υποστήριξε, να τρέψει σε φυγή τους επενδυτές από το σύνολο της ευρωζώνης.

“Μια σεισμική ρωγμή άνοιξε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τη στιγμή που εξετάστηκε η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών” και οι θεσμικοί επενδυτές “μπορεί να εξαφανιστούν από την αγορά ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε ο Κόστα σε συνέδριο στη Λισαβόνα.

“Παραδεχόμενοι την (πιθανότητα) μη αποπληρωμής ενός χρέους μιας κυρίαρχης χώρας, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις τραπεζικές συμβάσεις, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να έχουν το κεφάλαιο (που χρειάζονται) για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο”, σημείωσε.

“Το πολιτικό σύστημα δημιούργησε την αμφιβολία και πρέπει τώρα να την απαλείψει”, υπογράμμισε.

Όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ο Κόστα σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ αυτής, ζητώντας ωστόσο ταυτοχρόνως να καταστούν αυστηρότεροι οι “κανόνες καταλληλότητας”.

Θα πρέπει να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο “οι απείθαρχες χώρες να επωφελούνται των εγγυήσεων που θα χορηγούνται στις πιο πειθαρχημένες. Δεν αρκεί να ζητηθεί η ενίσχυση του ΕΤΧΣ, θα πρέπει επίσης να αυξηθεί το σύνολο των προληπτικών κανόνων”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε