Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τρισέ στον ΑΝΤ1: ζητάει μέτρα και “δείχνει” επιτήρηση

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την ελληνική οικονομία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 (δείτε το βίντεο) ο Ζαν Κλόντ Τρισέ  είπε ότι αν η χώρα μας δεν πάρει τα αναγκαία μέτρα στο δημοσιονομικό τομέα τότε οι αγορές δεν θα εμπιστεύονται την υπογραφή της Ελλάδας. “Σε αυτήν την περίπτωση έχετε σημαντική δυσκολία να χρηματοδοτήσετε το έλλειμμα και το απόθεμα του χρέους. Ένα κακοδιαχειρισμένο οικονομικά κράτος επιβάλλει στον εαυτό του επιτόκια πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες”. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι ακραία καθώς έχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μη φυσιολογικό. “ Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, το οποίο το συζητήσαμε και με το Λουκά Παπαδήμο και με τον Πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Συμφωνήσαμε ότι στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα νούμερα.” 

Επιπλέον ζήτησε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας. “Αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και αν τα νούμερα είναι τόσο δραματικά, είναι σαφές ότι θα πρέπει να δεσμευτείτε σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας σας” είπε και πρόσθεσε “έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με το θέμα του ελλείμματος, ούτε με το θέμα των αυξήσεων των τιμών, το οποίο σιγά σιγά καθιστά την οικονομία σας μη ανταγωνιστική”. 

Τώρα αν μία χώρα όπως η Ελλάδα ζητούσε την βοήθεια της Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι κατηγορηματικός. “Δε σημαίνει ότι μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μια πολύ προσεκτική επιτήρηση από όλα τα κοινοτικά όργανα. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν αν η χώρα αυτή, ζητούσε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. 

Για τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι αυτές θα πρέπει “να είναι ευθυγραμμισμένες στο στόχο της ευρωζώνης που λέει ο πληθωρισμός να μην ξεπερνάει το 2%”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε