Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τρόικα: “Δεν είναι ταμπού η μονιμότητα στο δημόσιο”

Απειλή για τις μεταρρυθμίσεις τα οργανωμένα συμφέροντα λέει ο Τόμσεν. Τι είπε στο ευρωκοινοβούλιο ο Όλι Ρεν.

Από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών απειλείται το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας της τάξεως του 15%, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη.

Μάλιστα ο κ.Τόμσεν είπε ότι δεν φταίει το πρόγραμμα της τρόικας αλλά οι Έλληνες που δεν έχουν κάνει μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό και απέτυχαν είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν υπογράμμισε έντονα το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο και σημείωσε: “Οι απασχολούμενοι στο δημόσιο είναι πάρα πολλοί. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα ταμπού: Να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν είναι χρήσιμοι πια και να αποδεχτούν πλέον ότι η εργασία στο δημόσιο δεν είναι απαραιτήτως μόνιμη. Ορισμένες από τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα προχωρούν ήδη πολύ καλά όπως για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας. Ορισμένες άλλες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Για να απαντήσω λοιπόν σε μερικά ερωτήματά σας, πρόκειται για έναν τομέα όπου οι πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά και αναμένεται μεγάλη αντίσταση από όσους έχουν παγιωμένα συμφέροντα. Επομένως η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Το θέμα είναι ότι δεν βλέπω με βάση όσα έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια πως θα συμπεράνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους”.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έκρυψαν όμως και την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. Μάλιστα στο θέμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γερκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε: “Η μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού κενού για το 2013-2014 κατά 5,5 % του ΑΕΠ θα είναι το απόλυτο τεστ για τη δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα. Θα καλούσα την ελληνική πολιτική τάξη να προωθήσει αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας τα παγιωμένα συμφέροντα. Αλλιώς το βασικό ζωτικό κομμάτι των αλλαγών απαραίτητο για να μειωθεί μεσοπρόθεσμα το κενό αυτό ίσως δεν επιτευχθεί”.

  «Η ελληνική κρίση αποτελεί τεράστια πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και την ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών», δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και της επιτροπής απασχόλησης, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα.

    Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, απεφεύχθησαν τα χειρότερα. «Αποφύγαμε την κοινωνική καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας.

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν, τόνισε ότι το έργο της τρόικας επικεντρώνεται στην αρωγή προς την Ελλάδα, προκειμένου να αναδιαρθρώσει και να εξισορροπήσει την οικονομία της και μεσοπρόθεσμα να βελτιώσει τις ευκαιρίες για απασχόληση και ανάπτυξη. Όπως είπε ο Όλι Ρεν, η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η απαραίτητη προσαρμογή θα χρειαστεί χρόνο.

    Αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι αποτελεί «μάθημα». Ανέφερε, συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα έχει δύο αχίλλειες πτέρνες. Όπως είπε, η πρώτη είναι οι χαμηλές δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η δεύτερη είναι η έλλειψη της πολιτικής ενότητας. Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι το ζήτημα της πολιτικής ενότητας ναι μεν βελτιώθηκε, αλλά μπορεί να θεραπευθεί, μόνο από την ίδια την ελληνική κοινωνία.

    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι ανήκει στην Ελλάδα και ότι η Τρόικα βοήθησε στο σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας.

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει.

    «Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε ο Όλι Ρεν.

    Ο Επίτροπος οικονομίας τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει γίνει. «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν είναι επαρκής για να κλείσει το κενό της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε