Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τρόικα: επιχειρησιακές παντού και “ανοιχτά” επαγγέλματα αλλιώς…

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

“Δεν ανοίξατε τα κλειστά επαγγέλματα, απλώς χαλαρώσατε τους περιορισμούς” Με αυτή την φράση στελέχη της Κομισιόν εκφράζουν ανοιχτά πια τις σοβαρές ενστάσεις τους για το πόσο ουσιαστικές είναι οι αλλαγές που έφερε ο πρόσφατος νόμος στο πεδίο των λεγόμενων “κλειστών επαγγελμάτων”.

Και ναι μεν η «κουβέντα» για την αναδιάρθρωση κυριαρχεί στο προσκήνιο, δεν είναι τυχαίο όμως που όλες οι επίσημες αρχές διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει άμεσα να «τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις» , να «εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα», αλλά και η ελληνική Κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα για «λήψη νέων μέτρων» ακόμη και στα μέσα του καλοκαιριού.

Και δεν είναι τυχαίο γιατί ήδη η «τρόϊκα» έχει αρχίσει να μοιράζει «κίτρινες κάρτες» για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα: Πέρα από την διορία που έχει δοθεί έως τον Ιούνιο για να αποφασιστεί εάν θα χρειαστούν «διορθώσεις» στο νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η «γκρίνια» αφορά πια και τα «κλειστά επαγγέλματα».

Όπως λένε στελέχη της Κομισιόν «έγινε μισή δουλειά» και υπενθυμίζουν ότι η σύστασή τους ήταν σαφής: άρση των απαγορεύσεων ελεύθερης άσκησης επαγγέλματος και κατάργηση των διοικητικά οριζόμενων ελάχιστων αμοιβών ή ελάχιστων περιθωρίων κέρδους. Κάτι τέτοιο στην πράξη δεν έγινε αφού διατηρήθηκαν αρκετά «προνόμια» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

«Γκρίνια» όμως υπάρχει ακόμη και για την υλοποίηση της περίφημης οδηγίας Μπολκεστάιν, που ναι μεν πέρασε από το Κοινοβούλιο, όμως ακόμη δεν λειτουργούν -όπως θα έπρεπε- «κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης», για τους παρόχους υπηρεσιών και τους αποδέκτες.

Τα κέντρα αυτά πρέπει να λειτουργούν ηλεκτρονικά και από απόσταση και να δίνουν τη δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά όλες τις διοικητικές διατυπώσεις όταν θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι υπηρεσιών μέσω αυτών των κέντρων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αντίστοιχες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια και ιδίως όλες τις αναγκαίες δηλώσεις, κοινοποιήσεις ή αιτήσεις για χορήγηση άδειας από τις αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένων των αιτήσεων για την καταχώριση σε μητρώα και βάσεις δεδομένων ή την εγγραφή σε επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους και τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας για την άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών.

Η Ελλάδα ακόμη προσπαθεί να «κωδικοποιήσει» για να συμπεριλάβει στα κέντρα, βασικούς τομείς όπως αυτούς των τροφίμων, ποτών, των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, των κτηματομεσιτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Αυτές τις ημέρες έγιναν κλειστές συσκέψεις στην Αθήνα με τους κοινοτικούς παράγοντες να θέτουν επί τάπητος το ζήτημα των «κλειστών επαγγελμάτων» ζητώντας από τα κυβερνητικά στελέχη να τολμήσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε