Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τρόϊκα: “Που πάτε με μόνο 2 επιχειρησιακές συμβάσεις;” – Σίγουρο το “σφάξιμο” των επικουρικών!

Ασφυκτική πίεση σε Κατσέλη, Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου για περισσότερα έσοδα και μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες. Μεγάλο «αγκάθι» οι αστοχίες του προϋπολογισμού – αναζητείται επειγόντως λύση.

Ασφυκτικό ήταν το πρέσιγκ των επικεφαλής της τρόϊκα στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, την εφαρμογή «Καλλικράτη», αλλά και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών, ζητήματα τα οποία τα θεωρούν ζωτικής σημασίας, ώστε να περιοριστούν αποτελεσματικά οι κρατικές δαπάνες.

Η συνάντηση τελείωσε αργά το μεσημέρι και οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέστρεψαν στην «βάση» τους.. στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ομάδα των ελεγκτών επισκέφτηκε το πρωί και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Η τρόϊκα θεώρησε ικανοποιητικό το έργο που έχει κάνει η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει για την εφαρμογή του μνημονίου, όπως είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως οι ξένοι εμπειρογνώμονες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί στον επενδυτικό νόμο, την προκήρυξη των διαγωνισμών του ΕΤΕΑΝ, την εφαρμογή του Jeremie, το νόμο για τον ανταγωνισμό, τη λειτουργία των one stop shop και το νομοσχέδιο για την αδειοδοτική διαδικασία των μεταποιητικών επιχειρήσεων αλλά και για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, επίσης, τους έκανε γνωστό ότι αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία για την άρση γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων. Διαδικασία η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ενημέρωσε την τρόικα πως προχωρά σε αλλαγή της λειτουργίας του μηχανισμού ώστε να γίνει πιο εργοκεντρικό και επιχειρησιακό και να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα.

Ήδη οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν συναντήσεις τόσο με τον υπ. Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Στο υπουργείο Οικονομικών, το μεγάλο «αγκάθι» είναι ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, αφού ακόμα δεν έχει «ενεργοποιηθεί» ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και να συγκεντρώσει έστω τα προβλεπόμενα βάσει Μνημονίου έσοδα.

Για φέτος, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από την τρόικα κάνουν λόγο για αποκλίσεις ύψους 6-7 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση προς το παρόν να επιμένει, όμως ότι δεν θα λάβει επιπλέον μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Η αναδιοργάνωση του μηχανισμού με την κατάργηση εφοριών και τη σύσταση νέων ελεγκτικών μονάδων, παραπέμπεται μετά το θέρος και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2012.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα μετατεθεί χρονικά στο επόμενο έτος, δεδομένου ότι οι αρμόδιες επιτροπές πρόσφατα συστάθηκαν, ενώ το νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές αξίες δεν θα είναι έτοιμο πριν τα μέσα του 2012.

Σημαντικές αποκλίσεις παρατηρούνται σε σειρά φόρων που είχαν υπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν το 2011, ενώ το υπουργείο δεν είχε λάβει εξαρχής υπόψη του τη σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος μετά τις περικοπές των αποδοχών στο Δημόσιο και τις συντάξεις, καθώς και την αύξηση της ανεργίας. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς οι επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντικές ζημιές.

Στο σκέλος των δαπανών διαπιστώνεται ότι οι πρωτογενής δαπάνες κινούνται οριακά εντός στόχων, χάρη στο «φρένο» που έχει βάλει η κυβέρνηση στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά οι δαπάνες κυρίως για τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεφύγει.

Το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» και τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες η τρόικα έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει κάποιο project.

Η τρόικα ζητά την επιτάχυνση του προγράμματος και την ανάληψη γενναίων αποφάσεων από την κυβέρνηση, ώστε να σηματοδοτήσει στις αγορές την αποφασιστικότητά της.

Στο υπουργείο Εργασίας σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις αφού η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να πείσει την τρόϊκα ότι με ορίζοντα το 2015, μπορεί να εξασφαλίσει 2,5 δις. ευρώ, που θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σε πολλά επιδόματα.

Ταυτόχρονα, όμως, η τροϊκα ζητά να πληροφορηθεί πως θα «διορθωθούν» οι αποκλίσεις που ήδη καταγράφονται στα οικονομικά των ταμείων. Το ΙΚΑ βλέπει τα έσοδα του το 2011 να υποχωρούν κατά περίπου 16% εξαιτίας της υψηλής ανεργίας. Υπολογίζεται ότι ένας άνεργος με μέσο εισόδημα «κοστίζει» στο σύστημα περίπου 1.000 ευρώ το μήνα (χαμένες εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου και ταμείο ανεργίας). Αν η μείωση των εσόδων συνεχιστεί, τότε το ίδρυμα θα χρειαστεί επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό ή την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται και το ψαλίδι στις επικουρικές. Με δεδομένο ότι οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν προβλήματα σε πολλά ταμεία αναμένεται μείωση των συγκεκριμένων συντάξεων. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα κυμανθεί στο 6% και θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά. Στο ασφαλιστικό ανοικτό είναι και το μέτωπο των βαρέων και ανθυγιεινών. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα καταθέσει τις προτάσεις της.

Στα εργασιακά η πίεση της τρόικας για αλλαγές θα είναι έντονη δεδομένου ότι το υπουργείο έχει να επιδείξει μόλις δυο επιχειρησιακές συμβάσεις. Η περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας ήταν κυρίαρχο θέμα στις προηγούμενες επισκέψεις της τροϊκας. Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να παρουσιάσει επαρκή αριθμό επιχειρησιακών συμβάσεων ώστε να πείσει για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αλλά τα δεδομένα δεν την ευνοούν στην διαπραγμάτευση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε