Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Τρόικα: Την επόμενη φορά θα επιβάλλουν απολύσεις στο Δημόσιο – Ως νέες προσλήψεις θα λογίζονται οι μετατάξεις

Η στιγμη της συγκρουσης διαδηλωτων με τα ΜΑΤ εξω απο το Χιλτον

– Ολοκληρώθηκε υπο προσβλητικές συνθήκες για τους δημοσιογράφους η Σ/Τ της τρόικας
– Αξιώνουν λουκέτο σε ΔΕΚΟ και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου – Ζητούν δραματικές περικοπές στην υγεία
– Αλλάξτε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις – Πατάξτε την γραφειοκρατία
– ‘Ενταση νωρίτερα έξω από τον χωρο της συνέντευξης από περίπου 40 άτομα
– Διευρύνεται το spread – Στις 914 μονάδες βάσης

Χωρίς μετάφραση και με τους ελεγκτές της τρόικας να μιλούν την δική τους αγγλικήν οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν όσα είπαν για το τόσο σημαντικό θέμα του πρόσφατου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Για το θέμα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ κ. Τόμσεν είπε ότι συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού του προσωπικού σε εθελοντική βάση και όχι με απολύσεις, εννοώντας τις μετατάξεις και τη συνταξιοδότηση του προσωπικού. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί οτι αν δεν πετύχουν όλα αυτά τίποτα δεν αποκλειεται…

«Το ζήτημα δεν είναι οι απολύσεις» είπε και ο κ. Ντερούζ, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη.

«Η συλλογή των φόρων δεν πάει όσο καλό όσο περιμέναμε. Δεν μπορούμε όμως να κόβουμε συνεχώς δαπάνες στο κράτος για να αντισταθμίζουμε την απώλεια ελέγχου σε άλλους τομείς»
ανέφερε ο κ. Τόμσεν. «Είστε σε σταυροδρόμι, πρέπει να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε την επιλογή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων προς την Ελλάδα», είπε ο κ. Τόμσεν απηχώντας τη γνωστή θέση του ΔΝΤ. Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο κ. Ντερούζ (Κομισιόν) είπε ότι συμφωνεί απολύτως, προκαλώντας αίσθηση με δεδομένη την αρνητική στάση της Γερμανίας για το θέμα αυτό.

«Για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία στις δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες»
είπε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε με έμφαση: «Αν επιστρέψουμε τον Μάρτιο αναμένουμε ότι θα δούμε πρόγραμμα δράσης και όχι γενικά σχέδια» πρόσθεσε.

Διευρύνεται το spread

Oι επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Πολ Τόμσεν για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές τα απαιτούμενα ποσά, προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια της ανέβασαν στα ύψη τα spread των ελληνικών ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αλλά και της κρίσης στην Ιρλανδία, το περιθώριο νωρίς το μεσημέρι είχε διευρυνθεί στο 9,14% (914 μονάδες βάσης) με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να φθάνει στο 11,75% έναντι 2,61% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

  Αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης:

‘Οπως επισημαίνουν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει να αναστρέφεται μέσα στο 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις από τιμές και μισθολογικό κόστος αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

‘Οσον αφορά στον δημοσιονομικό τομέα η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίς μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο.

‘Ομως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα λέγοντας οτι η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων αλλά και η πρόσφατη αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 σημαίνουν οτι θα χρειαστεί κι άλλη προσπάθεια για να πετύχει ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011.

Τονίζουν οτι συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και για να σταματήσει η σπατάλη στον τομέα των δαπανών.

Ετσι, ζήτησαν περικοπές στην Υγεία, κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών αλλά και ΔΕΚΟ και εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης.

Οσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες, τονισαν οτι η ενεργοποίηση της επέκτασης των 25 δισ ευρω του κυβερνητικού προγράμματος εγγύησης των τραπεζικών ομολόγων που εγκρίθηκε τον Αύγουστο θα συμβάλλει στην αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Επισημαίνουν οτι το τραπεζικό σύστημα παραμένει υπο πίεση και το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο να παρέχει στήριξη αν παραστεί ανάγκη.

Τονισαν επίσης οτι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την αναζωογόννηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης.

Για το συνταξιοδοτικό επισημαίνεται οτι είναι σε κρίσιμη καμπή και για το θέμα των εξαγωγών τονίζεται με έμφαση οτι απαιτείται επιδέξιος σχεδιασμός για να ξεπεραστούν όπως λένε χαρακτηριστικά εδραιωμένα συμφέροντα.

Ενταση και μικροεπεισόδια

Λίγο πριν τις 10.30 περίπου 40 άτομα με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη επιχείρησαν να μπουν στο Χίλτον για να διαμαρτυρηθούν. Αμέσως όμως απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.

Περίπου 30 διαδηλωτές εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από το πεζοδρόμιο μπροστά στο Χίλτον την ώρα της συνέντευξης τύπου

Το πλήρες κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο 15νθήμερο. Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε