Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τρόικα: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος με το νέο δάνειο αλλά…

Σε κάθε «καλή» είδηση, υπάρχει πάντα ένα μεγάλο αλλά! Η αναθεωρημένη έκθεση της τρόικας χαρακτηρίζει μεν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μετά και το νέο πακέτο στήριξης, αλλά ξεκαθαρίζει ότι το 2014 μπορεί να χρειαστούμε κι άλλο δάνειο!

Κατά την έκθεση της τρόικας που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο πακέτο των 130 δισ. που ενέκρινε το Eurogroup μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI μπορεί να βάλει ξανά το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

Για να παραμείνει εκεί, πρέπει η Αθήνα να μην βγει καθόλου από το δρόμο που της έχουν «χαράξει» και να διατηρήσει την ορθή οικονομική πολιτική έως το 2030.

Αλλά υπάρχουν πάντα συγκεκριμένες απειλές. Ποιες; Η αργή ανάπτυξη, το μικρότερο του απαιτούμενου πρωτογενές πλεόνασμα, οι αποκρατικοποιήσεις και η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Και αν η Ελλάδα βγει από την… τροχιά της, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, μετά το 2014! Έτσι, η διαδρομή του χρέους χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ευαίσθητη και το πρόγραμμα είναι “επιρρεπές σε ατυχήματα”.

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει το 2020 στο 116,5% του ΑΕΠ και κάτω από το 88% το 2030. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά», αναφέρεται στην έκθεση, που χαρακτηρίζεται άκρως εμπιστευτική.

Το 2013 προβλέπεται ότι το χρέος να φθάσει στο 164% εξαιτίας της ύφεσης. Αν ψάξει κανείς σταθεροποίηση, θα τη βρει… από το 2014 έως το 2017.

Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι το χρέος θα μειωθεί αρχικά μετά το “κούρεμα” των ομολόγων των ιδιωτών, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.

“Εφόσον ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αποκατασταθεί η ανάπτυξη και υπάρχουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα αρχίσουν οι σταθερές μειώσεις του λόγου του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις καλές πολιτικές έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ”, σημειώνει η έκθεση.

Εκτιμάται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν στα Ταμεία του ελληνικού δημοσίου 45 δισ. ευρώ το διάστημα 2012 -2020, ενώ το κόστος στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα φθάσει τα 50 δισ. ευρώ.

«Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ. Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοϊκού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ.

Όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, σημειώνει επίσης η έκθεση, θα πρέπει πρώτα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος και να πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή το χρέος της θα είναι ακόμη υψηλό, ενώ θα έχει να αποπληρώσει πρώτα τους προνομιούχους δανειστές της και θα πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιδόσεων στην αγορά.

“Αυτό θα αποθάρρυνε αρχικά τις μεγάλες εκδόσεις και θα σήμαινε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το δημόσιο δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους τυπικούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της”, αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα πάρουμε 5,9 δισ. τον Μάρτιο – Πότε θα καταβληθούν οι δόσεις – Την Τετάρτη η επίσημη υπογραφή για τα 130 δισ.

Παίρνουμε… ελέγχους στο τέλος Απριλίου

Financial Times: η Ελλάδα θα γίνει … Βιετνάμ και Μπαγκλαντές

Μισθοί… δραχμής στον ιδιωτικό τομέα!

”Το επόμενο, πιο καταστροφικό, επεισόδιο στο ελληνικό δράμα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε