Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Στόχος μου να είμαι ο πιο ασήμαντος υπουργός της κυβέρνησης

Τσακαλώτος
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

«Δεν ισχύει ότι δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, δεν ισχύει ότι δεν θα πάρουμε την υποδόση, δεν ισχύει ότι θα μας αναγκάσουν να πάρουμε νέα μέτρα, δεν ισχύει, δεν ισχύει», δήλωσε με έμφαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου που πραγματοποιείται στα Γιάννινα.

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και φέτος κοινωνικό μέρισμα και η Ελλάδα θα πετύχει “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

“Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών σε όσους τον ρωτούν αν είναι αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Και σημείωσε πως “μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα”. Και συνέχισε: “Βγήκαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις αγορές και θα ξαναβγούμε ίσως σύντομα, όχι για να βγάλουμε καινούρια λεφτά, αλλά να διαχειριστούμε το χρέος μας, για να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογα μας, όταν ξαναβγούμε μετά από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Έχουμε μια οικονομία που επιστρέφει στην ανάπτυξη και στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2017”.

Θα έρθουν επενδύσεις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας, λέγοντας ότι ήταν πολύ θετικό το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ιδίου στις ΗΠΑ, όπου συνάντησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι συνεχώς ρίχνουν τόσο χαμηλά τον πήχη που ο καθένας θα μπορούσε να τον περάσει και τα νέα που φτάνουν διαψεύδουν την καταστροφολογία, η οποία κάνει ζημιά στην οικονομία.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη λειτουργία και το έργο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και δήλωσε πως θα συνεχίσει να κάνει και άλλα βήματα.

“Ο πιο ασήμαντος υπουργός”

Μιλώντας για τον εαυτό του ως υπουργός Οικονομικών μέχρι το 2018 ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο στόχος του είναι να είναι “ο πιο ασήμαντος υπουργός της κυβέρνησης”, γιατί, όπως εξήγησε “η πραγματική δουλειά σε οποιαδήποτε κοινωνία είναι πως φέρεσαι στα παιδιά σου με την Παιδεία, τι νοσοκομεία έχει, τι δικαιώματα έχει και τι ανάπτυξη έχει”.

Η Ήπειρος και η… μπουγάτσα

Ο κ. Τσακαλώτος άρχισε την ομιλία του λέγοντας για τη σχέση που τον συνδέει με την Ήπειρο, καθώς η μία γιαγιά του κατάγεται από το χωριό Κούρεντα των Ιωαννίνων και σχολίασε για τη μεταβολή του καιρού (βροχή και πτώση της θερμοκρασίας) ότι αισθάνθηκε σε οικείο περιβάλλον, καθώς έζησε 28 χρόνια στο Λονδίνο και 5 στην Ολλανδία.

Έκλεισε την ομιλία του με την επιθυμία σε ένα, σε δύο χρόνια, να επισκεφθεί πάλι τα Γιάννινα, χωρίς να βιάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τους Θεσμούς, να έχει χρόνο για να μείνει στην πόλη με άνεση, να φάει σε μαγαζιά και να απολαύσει τη μπουγάτσα, που, όπως είπε, είναι η καλύτερη της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις