Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τυφώνας Ελλάδα στις αγορές

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα χρηματιστήρια υποχώρησαν σε όλο τον κόσμο όπως και βασικά αγαθά. 

Οι αγορες ζουν με  την ανησυχία οτι η κρίση του χρέους της Ευρώπης θα επιδεινωθεί. 

Ο δείκτης των παραγώγων του Standard & Poors 500 (futures Index) ταλαντεύεται μεταξύ κερδών και ζημιών μετά την μεγαλύτερη πτώση μεσα σ’ ενα χρονο που έζησε εχθες η Wall Street.
 
Τα  γερμανικά ομόλογα, Βunds, σημειώνουν σημαντική άνοδο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο από την  “ελληνική κριση”.

Στην  Ευρώπη, ο δεικτης Stoxx 600 Index υποχώρησε 2,9% στις 10:13 π.μ. στο Λονδίνο.

Ο Χαλκός και το Αλουμίνιο υποχώρησαν, ενώ η απόδοση του 10ετους Βund μειώθηκε 6 μονάδες βάσης στο 2,72%, που οδηγεί έτσι την απόδοση για τα  ελληνικα ομολογα  σε επίπεδα ρεκόρ. 

Ο Δείκτης MSCI World Index υποχώρησε για τέταρτη ημέρα, χάνοντας 1,1 %. Επίσης ο δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 12% από το υψηλό του τρέχοντος έτους στις 15 Απριλίου.  

Η Credit Agricole SA οδήγησε τις μετοχές των ευρωπαϊκών τράπεζων σε ελευθερη πτωση καθως ανακοινωσε οτι η τράπεζα έχει  € 2,400,000,000 εκτεθιμενα σε κίνδυνο στα ελληνικά ομολογα. 

Η Royal Bank of Scotland Group Plc υποχώρησε στο 7 τοις εκατό μετά από αναφορά της για ζημιες στο πρώτο τρίμηνο.
 

Ο Δεικτης των αναδυομενων αγορων  MSCI Emerging Markets  υποχώρησε 1,9 τοις εκατό, φτανοντας ετσι την συνολικη πτωση  της εβδομάδας στο 8,8 τοις εκατό, η μεγαλύτερη πτώση από 20 Φεβρουαρίου 2009.  

Ο Nikkei της Ιαπωνίας 225 υποχώρησε 3,1 τοις εκατό και ο δείκτης MSCI Asia Pacific  έχασε 1,7 τοις εκατό. Οι δεικτες που ειναι σημείο αναφοράς για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ασιατική χρηματαγορα αφανίσαν ολα τα κερδη που ειχαν σημειωσει μεσα στο 2010

Τα συμβολαια χαλκού για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησαν 1,4% στο London Metal Exchange, μείωση για τέταρτη συνεχη ημέρα. 

Το Αλουμίνιο, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος ειχαν απωλειες. Ο χρυσός για άμεση παράδοση ήταν 0,5 τοις εκατό χαμηλότερα  από $ 1,202.60 η ουγγιά στο Λονδίνο, έχοντας αγγίξει $ 1,210.70 χθες, κατά 1,3 τοις εκατό από το ρεκόρ που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2009. 

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου για παράδοση τον Ιούνιο αυξήθηκαν 0,5% σε 77,47 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη καλυπτοντας ετσι μερος απο τις  χθεσινες απωλειες 3,6%.

Η τρέχουσα αναταραχη στις  αγορες ομολόγων και μετοχων φαίνεται οτι περνάει στην διατραπεζικη αγορά χρήματος. 

Το κόστος του δανεισμού δολαρίων μεταξύ των τραπεζών για τρεις μήνες στο Λονδίνο, ενδέχεται να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταιων εννέα μηνών.

Το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου,  Libor, μπορει να αυξηθεί κατά περίπου 8 μονάδες βάσης στο 0,45 τοις εκατό,  Το Libor αυξήθηκε 1 μονάδα βάσης, σε 0,37 τοις εκατό χθες, σύμφωνα με την ένωση της British Bankers Association.

Οι καταθέσεις μίας ημέρας από την ΕΚΤ αυξήθηκαν στο υψηλοτερο σημειο του περασμενου 10-μηνου καθως η κρίση του χρέουςαναγκαζει τις  τράπεζες να  διστάζουν να δανείζουν η μία στην άλλη. Οι τράπεζες που κατέθεσαν συνολικα  χθες € 290 δις  στην  ΕΚΤ στο 0,25 τοις εκατό, από € 288 δις  την προηγούμενη ημέρα. Αυτό το νούμερο είναι το μεγαλυτερο των τελευταίων 10 μηνων.
 Οι ημερησιες καταθέσεις  στην ΕΚΤ εχουν υπερβεί € 200  δισ. τις τελευταίες 10 μέρες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε