Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Βενιζέλος: «Στα μέσα του 2014 μπορεί και να βγούμε από την κρίση»

Τουλάχιστον ακόμη τρία χρόνια σκληρών μέτρων, θυσιών και λιτότητας μας περιμένουν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών! Κι αυτό μόνο αν δε χαλαρώσουμε…

«Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% το 2011 ισχύει και μπορεί να επιτευχθεί εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί», επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο 6ο ετήσιο «Greek Roadshow» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

«Μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο, θα επιταχύνουμε τις προσπάθειες», τόνισε και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ούτε μια στιγμή, καθώς οι χρονιές που έρχονται είναι κρίσιμες. «Στόχος είναι να βγούμε από την εστία της περιδίνησης. Στα μέσα του 2014 να μπορεί η χώρα μας αξιόπιστα να πει ότι έχει βγει από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι ότι από το 2012 θα υπάρξουν θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εγγυήσεων είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική λύση που καλείται να βρει η ευρωζώνη ώστε να δοθούν καθαρά μηνύματα στις αγορές. Η βοήθεια στην Ελλάδα είναι αναγκαία για να επιτύχει η ευρωζώνη την αυτοπροστασία της. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι το κεντρικό και όχι το δυσκολότερο είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ.Βενιζέλος σημείωσε ότι ισχύουν οι στόχοι που έχουν τεθεί και δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις.

Στόχος μας είναι να υπάρχει φορολογική σταθερότητα με βάση το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα θεραπεύσει αδικίες, παραλογισμούς και θα φύγουμε έτσι από μια κατάσταση η οποία είναι αρκετά χαλαρή, προκειμένου να πάμε σε ένα σύστημα με αρχή, μέση, τέλος, διαφάνεια και εσωτερική δικαιοσύνη, είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τη σημασία που έχει η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και η μείωση του διοικητικού κόστους, η ασφάλεια δικαίου, η αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών.

Εκείνο, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι να διαμορφωθούν οι ψυχολογικές, κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις. Χρειάζεται ένα κοινωνικό και παραγωγικό μέτωπο το οποίο να στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια», είπε επίσης ο υπουργός. Και πρόσθεσε: «Αναπτύσσεται ένα παθολογικό και επικίνδυνο φαινόμενο στη χώρα μας σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

Υπάρχουν δυνάμεις και δυστυχώς, μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, που επενδύουν στην προοπτική της αποτυχίας. Υπάρχουν δυνάμεις που επιχαίρουν κάθε φορά που εμφανίζεται μια δυσκολία, λες και υπάρχει κάτι εύκολο και απλό σε αυτό τον δύσκολο δρόμο που ακολουθούμε και σε αυτή την ανοιχτή, σκληρή διαπραγμάτευση όπου διαμορφώνονται διεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων, στο όνομα των συμφερόντων τους. Κι ο καθένας από αυτούς που εκφράζει συμφέροντα, ξέρει πολύ καλά ποια συμφέροντα εκφράζει και πώς πρέπει να τα επιδιώξει».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε σχέση με την φορολογία ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «στόχος μας είναι σε δυο μήνες να έχουμε ένα νομοσχέδιο και εκεί πρέπει να αποκαταστήσουμε αδικίες, να συμφιλιωθούμε με την κοινή λογική, να διορθώσουμε πράγματα, αλλά πάντα με ισοδύναμα αποτελέσματα. Δηλαδή πάντα μέσα στο πλαίσιο των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Συμπονά” Βενιζέλο, ο Λοβέρδος

Βενιζέλος: “Δεν αποκλείονται νέα μέτρα”

Αμετανόητοι Φιλανδοί – Χωρίς εγγυήσεις δάνειο γιοκ στην Ελλάδα

Αυτή είναι η Γερμανίδα υπουργός που ζήτησε χρυσό για εγγύηση στα δάνεια διάσωσης – Αμέσως μετά έφαγε επίσημο χαστούκι από την κυβέρνηση της

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε