Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Το κούρεμα ίσως ξεπεράσει το 70%” – Νέο Eurogroup στις 6 Φεβρουαρίου

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και λέει πως το κούρεμα θα ξεπεράσει το 70%. Την Δευτέρα νέα σύνοδος του Eurogroup και μέχρι τότε πρέπει όλα να κλείσουν.

Οι ιδιώτες πιστωτές ενδέχεται να υποστούν ζημιές άνω του 70% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

“Μιλάμε για ένα haircut επί της καθαρής παρούσας αξίας που θα ξεπερνά το 70%”, φέρεται να δήλωσε ο Βενιζέλος, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

“Πρόκειται μία πολύ σοβαρή συζήτηση που βασίζεται σε νέα δεδομένα. Μιλάμε για ένα πολύ μεγαλύτερο PSI του αρχικού”, φέρεται να δήλωσε.

Έρχονται νέα μέτρα έως 4,4 δισ. ευρώ

Νέα μέτρα αξίας έως 4,4 δισ. ευρώ που θα καλύψουν την «τρύπα» του 2011 και του 2012 καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή των 30 δισ. ευρώ από την ΕΕ.  

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη τόσο για την τελική αξία των μέτρων (εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ, άρα τα 4,4 δισ. ευρώ) όσο και για το περιεχόμενό τους στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, με βάση τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έως τη Δευτέρα θα πρέπει να κλείσουν τα παραπάνω μέτρα στο πλαίσιο του «μικρού» μνημονίου, το οποίο θα περιέχει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα (conditionality) για το PSI. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως το 2014.

Και τα δύο κείμενα τα κείμενα καθώς και η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Ειδικότερα, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την Τράπεζα. Συμπλήρωσε δε, ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

    Για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων – ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία – και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στο κράτος και «η μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης της χώρας είναι μάχη και για την εξυγίανση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος».

    Για τον 13ο και 14ο μισθό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τις διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.

    Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «κλειστός προϋπολογισμός» συνολικού ύφους 2,880 δισ. ευρώ για τις φαρμακευτικές δαπάνες όλων ανεξαιρέτως των ταμείων. Η μηνιαία κατανάλωση για κάθε ταμείο υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε τρίμηνο θα επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό, που θα θεωρείται «υπερσυνταγογράφηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντάρτικο για 13ο-14ο μισθό; – Έβαλε “αλλά” στην κόκκινη γραμμή ο Λ. Παπαδήμος

Θέλουν μισθούς 600 ευρώ μεικτά! Νέα τελεσίγραφα της Τρόικας

Θέλουν να κλείσει το κούρεμα ως το τέλος της εβδομάδας

Σαρκοζί: “Δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν παράλογο και μη δημοκρατικό”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε