Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Βγαίνουμε… ακυβέρνητοι στις αγορές, ψάχνοντας 1 δισ.

Το πρώτο μετεκλογικό “crash test” στην ελληνική οικονομία σήμερα, καθώς το Δημόσιο θα προχωρήσει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ και ενδιαφέρον έχει με τι επιτόκιο θα δανειστούμε.

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά, στις 15 Μαΐου, λήγουν ομόλογα 450 εκατ. ευρώ που εξαιρέθηκαν από το PSI.

Σε εκκρεμότητα είναι, εξάλλου, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η έλευση της τρόικας στην Αθήνα, η εξειδίκευση του νέου πακέτου των μέτρων, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και η είσπραξη των “μνημονιακών” και άλλων φόρων.

Ειδικότερα, το μετεκλογικό οικονομικό σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής:

– Στις 15 Μαΐου λήγουν ομόλογα 450 εκατ. ευρώ που εξαιρέθηκαν από το PSI και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους από το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ληφθούν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

– Εκκρεμεί η έκδοση του ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση σχετικά με τους όρους διανομής των 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους στο μεταβατικό στάδιο. Επίσης, εκκρεμούν οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση και οι αποφάσεις για το ΤΤ και την ΑΤΕ, που μετατέθηκαν για τη νέα κυβέρνηση.

– Στις 14- 15 Μαΐου συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin, στα οποία θα δημοσιοποιούνταν οι θέσεις της νέας κυβέρνησης για το μνημόνιο και θα επιλύονταν σε τεχνικό επίπεδο ορισμένα ζητήματα του PSI.

– Η τρόικα είχε αρχικά προγραμματίσει να έρθει εκ νέου στην Αθήνα, για μια πρώτη γνωριμία με το νέο οικονομικό επιτελείο, μετά τις 15 Μαΐου. Κανείς όμως δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τον νέο προγραμματισμό.

– Για το τέλος Μαΐου είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση η εξειδίκευση του νέου πακέτου των μέτρων (11,6 δισ. ευρώ) του μνημονίου, τα οποία θα ψηφίζονταν τον Ιούνιο.

– Τέλος, εκκρεμεί η είσπραξη, των “μνημονιακών” και άλλων φόρων, όπως το τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011, το ΕΤΑΚ του 2009, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011, κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κόβει» τη χρηματοδότηση το ΔΝΤ μέχρι να βρεθεί κυβέρνηση;

«Πολιτικό χάος στην Ελλάδα, φεύγει από το ευρώ ως του χρόνου»

Στο 75% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε