Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Βγήκαν τα μαχαίρια! – Η Ισπανία κατηγορεί τον Τρισέ για «σύγχυση» στις αγορές

ΦΩΤΟ REUTERS

Η κρίση, η πίεση των αγορών, ο κίνδυνος στον οποίο βρίσκεται η ευρωζώνη, προκαλούν ένταση στις σχέσεις των Ευρωπαίων.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, που επέκρινε ανοιχτά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλώντ Τρις, κατηγορώντας τον «προκάλεσε σύγχυση» στις αγορές.

«Δεν ήταν μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις τύπου που έχει δώσει ο κ. Τρισέ… προκάλεσε σύγχυση στις αγορές» τόνισε η Ισπανίδα υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο RNE.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μακράς συνέντευξης, αφύσικα μακράς, παρουσιάστηκαν πληροφορίες ότι η ΕΚΤ προβαίνει στην αγορά ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων. Αυτές είναι δύο χώρες, που έχουν υπαχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, άρα δεν ήταν αναγκαία μια τέτοια παρέμβαση της ΕΚΤ, την ώρα που οι αγορές –μάταια;– αναμένουν να αγοραστούν ισπανικά, ιταλικά ομόλογα», υπογράμμισε η κα Σαλγάδο.

Καθώς υπάρχει φημολογία ότι σήμερα η ΕΚΤ αγοράζει ισπανικά ομόλογα, φημολογία που μεταδίδουν όλα τα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το χρηματιστήριο στη Μαδρίτη μπόρεσε να κινηθεί σε θετικό έδαφος για αρκετές ώρες.

Στον αντίποδα, έκρινε «απολύτως θετική» την παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν. «Γνωρίζει ο Επίτροπος Ρεν ότι στην κυβέρνηση έχουμε την αποφασιστικότητα να βαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις», είπε.

«Ειδικά όσον αφορά τα ελλείμματα, της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, δίνουμε τα σημάδια ότι αντιμετωπίζουμε την μείωσή τους ως θεμελιώδους σημασίας στόχο», υπογράμμισε η ίδια συγχρόνως.

Τέλος προέβλεψε ότι μετά την αναιμική ανάπτυξη 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο, η ανάπτυξη της οικονομίας της Ισπανίας στο τέλος του τρίτου τρίμηνου εφέτος θα είναι ισχυρότερη και ότι –στο σύνολο του τρέχοντος έτους– ο αναπτυξιακός ρυθμός θα κυμανθεί στο 1,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόμος από το μίνι κραχ στις διεθνείς αγορές – Εξαφανίστηκαν 2,5 τρις δολάρια – Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ Σαρκοζί Θαπατέρο

Η παγκόσμια κρίση πίνει το αίμα των διεθνών αγορών

Τώρα η Κομισιόν τρέχει για ευρωομόλογο

Υψηλές απώλειες στο Χρηματιστήριο για 10η συνεχόμενη φορά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε