Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βίζερ: “Κλείστε την αξιολόγηση” – Ούτε κουβέντα για κοινωνικό μέρισμα και μέτρα το ’18

Βίζερ αξιολόγηση μέτρα

Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση ώστε οι επενδυτές να έχουν μια αίσθηση σταθερότητας ζητά ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ. Δεν λέει… κουβέντα για εκλογές, διανομή πλεονάσματος και ενδεχόμενο λήψης μέτρων το 2018.

Η αξιολόγηση και η γρήγορη ολοκλήρωσή της είναι απαραίτητη για να έρθουν στην Ελλάδα επενδύσεις. Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στο capital.gr.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Euro Working Group, το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα προσφέρει την αίσθηση της σταθερότητας και είναι σημαντική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις.

«Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τα χρήματα των επενδυτών, πρέπει και αυτοί να είναι σίγουροι ότι επενδύουν σε κάτι σταθερό. Αυτό μπορεί να προσφέρει η γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Την αίσθηση της σταθερότητας», λέει ο Βίζερ.

Αξιολόγηση και… φύγαμε για αγορές

Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση είναι, κατά τον Βίζερ και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. «Θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018», λέει ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο Βίζερ πιστεύει ότι είναι εφικτή η “καθαρή” έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα αλλά και η επιστροφή της στις αγορές. Έστω κι αν τα επιτόκια είναι υψηλά.  «Όσο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη, τα επιτόκια θα πέφτουν», λέει.

Την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής του EWG, αυστηρή επιτήρηση. Αλλά και η συζήτηση των μέτρων για το χρέος. Άλλωστε «υπάρχουν ισχυρές δεσμεύσεις για αυτό, υπάρχουν και γραπτές δεσμεύσεις».

Κοινωνικό μέρισμα και μέτρα

Η σταθερότητα είναι το κλειδί για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, λέει ο Τ. Βίζερ, αποφεύγοντας να μιλήσει για τις εκλογές, όπως έκανε πριν από μερικές μέρες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του EWG αναφέρεται και το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί διάλογος της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Αρνείται να σχολιάσει το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η λήψη μέτρων για το 2018.

Πηγή: capital.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις