Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Βόμβα για την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά

Βόμβα για την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά

 

Ντόμινο για την ελληνική οικονομία είναι η εκτόξευση των ελληνικών ομολόγων απέναντι στα γερμανικά.

 

Χθες η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 5ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ξεπέρασε ακόμη και τις 400 μονάδες βάσης, από 323 μονάδες την Πέμπτη, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων. Και αυτό λόγω της κοινοπρακτικής έκδοσης τίτλων 5ετούς διάρκειας στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για μια κρίσιμη δοκιμασία του προγράμματος δανεισμού, αφού είναι η πρώτη φορά φέτος που το ελληνικό Δημόσιο θα προσπαθήσει να δανειστεί μέσω τίτλων που η διάρκειά τους υπερβαίνει τον ένα χρόνο και ποσό που θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
 
Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό;
 
Η άνοδος των spreads σημαίνει ότι το κράτος θα δανείζεται πλέον με μεγαλύτερο επιτόκιο. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλίζει σε ετήσια βάση 500 εκατομμύρια με ένα δις ευρώ επιπλέον για να εξοφλήσει τα ίδια δάνεια.
Με αυτή την κατάσταση θα επηρεάσει όχι μόνο τα ελληνικά ομόλογα αλλά και την τραπεζική αγορά. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν και αυτές με τη σειρά του την άνοδο των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να εξοφλούν τα δάνεια τους.
 
Και όλο αυτό γίνεται σε μία περίοδο που τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν τους μισθούς τους να μένουν στάσιμοι ενώ οι περισσότερες εταιρείες αναγκάζονται λόγω κρίσης να αυξήσουν τις τιμές σε καταναλωτικά προϊόντα. Όπως εκτιμούν αναλυτές είναι ζήτημα χρόνου να μπει η Ελλάδα σε μια περίοδο στάσιμου πληθωρισμού. Δηλαδή οι μισθοί και οι συντάξεις να παγώνουν ενώ οι τιμές στα προϊόντα να ανέβουν ακόμη περισσότερο.
 
Μια άλλη δυσάρεστη εξέλιξη από την εκτόξευση των spreads είναι ότι η χώρα μας αφού θα χρειαστεί περισσότερα λεφτά για να αποπληρώσει τα δάνεια της, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βγάλει τα χρήματα αυτά. Και όπως λένε οικονομικοί κύκλοι ο μόνος τρόπος για να βγάλει τα λεφτά είναι….η επιβολή νέων φόρων.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε